Papa Franjo opisao je u srijedu svog prethodnika Benedikta XVI., koji je umro na Staru godinu, kao velikog komunikatora vjere. 

Pokojni papa bio je “veliki majstor kateheze”, rekao je u srijedu ujutro papa Franjo na početku opće audijencije u Vatikanu.

Kateheza je u Katoličkoj crkvi izraz za metodičku vjersku nastavu o vjeri. 

“Njegova britka i blaga misao nije bila samoreferentna, već crkvena, jer je uvijek želio pratiti nas do susreta s Isusom”, rekao je papa Franjo o papi emeritusu, rođenom u Bavarskoj koji je umro u subotu u dobi od 95 godina. 

“Isus, raspet i uskrsnuo, živući i Gospodin, bio je put kojemu nas je Benedikt vodio, držeći nas za ruku. Neka nam pomogne ponovno otkriti Krista u radosti vjere i u nadi života”, dodao je Franjo.

Ranije u srijedu, papa Franjo pojavio se uz vjernike koji su došli odati posljednju počast pokojnom Benediktu čije je tijelo izloženo u Bazilici sv. Petra se do srijede navečer, a u četvrtak će se održati sprovod.

Obraćajući se njemačkim hodočasnicima, Franjo je rekao “Riječima našeg dragog Benedikta XVI. od kojeg se opraštamo, želio bih vam uzviknuti: ‘Tko vjeruje nikad nije sam! Tko ima Boga za oca, taj ima brojnu braću i sestre”, rekao je.

Istaknuo je da ovih danas na poseban način vjernici doživljavaju zajedništvo u vjeri koje ne prestaje ni smrću.

Bazilika sv. Petra bila je u srijedu otvorena treći dan za redom kako bi se vjernici oprostili od Benedikta XVI., čije će tijelo biti izloženo do 19 sati, a zatim će se zatvoriti uoči posljednjeg ispraćaja u četvrtak te ukopa u kriptu Bazilike.

U ponedjeljak i utorak, prema podacima vatikanske straže, oko 90.000 ljudi došlo je oprostiti se od Benedikta.

Smrću Benedikta XVI. otvara se novo poglavlje za papu Franju

Smrću Benedikta XVI., papa Franjo počinje novo razdoblje svojeg papinstva bez ograničenja svog prethodnika koji je nastavio živjeti u Vatikanu gotovo deset godina od odreknuća 2013., no to ipak ne znači da će ušutjeti konzervativni kritičari Franjinih reformi.

Prvi put otkako je izabran 2013. argentinski papa sada je poglavar Katoličke crkve i njezine pastve od 1,3 milijarde vjernika bez drugog čovjeka u bijelom – bivšeg pape Benedikta XVI.

Od Benediktova iznenadnog odreknuća prije deset godina do smrti u subotu, prisutnost njemačkog teologa u Vatikanu izazivala je zbunjenost u Crkvi, a tom dinamikom “dvojice papa” ponekad su se koristili kritičari pape Franje.

Benediktovom smrću “završava se nerazumijevanje, višeznačnost, stanje u kojem su se Franjini protivnici koristili Benediktom kao standardom nasuprot aktualnom Papi”, piše agencija France presse.

Iako je Benedikt obećao da će nakon odreknuća živjeti u tihoj kontemplaciji i proučavanju, ipak su se njegove riječi čule u eksplozivnim pitanjima kakva su prijedlog ukidanja svećeničkog celibata ili teret spolnog zlostavljanja s kojim se Crkva mora nositi. 

Benediktov doprinos knjizi o celibatu iz siječnja 2020. smatra se pokušajem da se ojača stajalište ultrakonzervativnog dijela Katoličke crkve.

“Prisutnost pape u miru kakav je bio Ratzinger, koji je njegovao doktrinalno konzervativnu viziju Crkve i intelektualni status, zapravo je stvarala napetost u pontifikatu pape Franje koji je od početka zauzeo pastoralno otvoren pristup”, kaže stručnjak za Vatikan Marco Politi.

Dvojica Papa imala su prijateljske odnose na osobnoj razini, dodaje Politi. 

Unatoč složenoj situaciji kakvu je predstavljala prisutnost pape emeritusa u Vatikanu, argentinski papa Jorge Bergoglio uspio je provesti niz reforma. 

No Benediktova smrt neće dokončati kritičare Franjina vođenja crkve, upozoravaju stručnjaci. 

Konzervativni katolički krugovi nastavit će se koristiti peticijama i manifestima – poput otvorenog pisma iz svibnja 2020. kojim su potpisnici mjere protiv koronavirusa nazvali ograničenjima građanskih sloboda.

“Građanski rat unutar Katoličke crkve nastavlja se”, kaže Politi koji procjenjuje da “postoje snage koje žele odlazak pape Franje i žele utjecati na sljedeću konklavu” koja će odlučiti o njegovu nasljedniku.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 04.01.2023.