Autor: Hina/CroExpress

Papa Franjo, koji se u ponedjeljak poslijepodne vratio u Rim sa svog prvog putovanja u Aziju, rekao je da međunarodna zajednica ima pravo intervenirati “kako bi se zaustavila agresija” Islamske države u sjevernom Iraku, ali je naglasio da bi ta operacija trebala biti multilateralna, prenose agencije.
Poglavar 1,2 milijarde svjetskih katolika to je izjavio tijekom jednosatnog razgovora s novinarima u zrakoplovu kojim se vratio iz Južne Koreje.

Upitan odobrava li američke zračne udare protiv pobunjenika iz Islamske države, koji su nedavno u svojim akcijama na sjeveru Iraka istjerali iz njihovih domova brojne kršćane i pripadnike drugih manjina, Papa je rekao da je akcija SAD-a ‘legitimna’.

‘U tom slučaju, gdje se dogodila nepravedna agresija, mogu samo reći da je legitimno zaustaviti nepravednog agresora’, rekao je papa Franjo.

Kako prenosi Reuters, Papa nije želio ostaviti dojam da daje automatsko zeleno svjetlo za zračne napade, ali ih isto tako nije želio isključiti. Također je naglasio da vojna akcija ne smije biti unilateralna.

‘Naglašavam riječ ‘zaustaviti’. Ne kažem ‘bombardirajte’ ili ‘ratujte’, nego zaustavite (agresore). Sredstva kojima bi se oni zaustavili treba dobro razmotriti. Zaustavljanje nepravednog agresora je legitimno’, rekao je Papa. ‘Samo jedna država ne može odlučivati o tome kako zaustaviti agresora’, rekao je.

Papin zrakoplov Boeing 777 kompanije Corean Airlines sletio je u rimsku zračnu luku Ciampino oko 18 sati. Tijekom petodnevnog boravka u Južnoj Koreji papa Franjo je kritizirao korupciju moralnih vrijednosti, prenosi AFP.

Prvi Papa koji je stupio na azijsko tlo nakon posjeta Ivana Pavla Indiji 1999., Franjo je također pružio ruku Kini s kojom Vatikan ne održava diplomatske odnose od 1951.

Novinarima je u zrakoplovu najavio da sljedeće godine planira posjetiti SAD, te dodao da je spreman ‘sutra’ posjetiti Kinu ako mu to dopuste komunističke vlasti u toj zemlji.

Datum objave: 18.08.2014.