Autor: Hina/CroExpress
Papa Franjo doputovao je u četvrtak u Južnu Koreju u kojoj će boraviti pet dana i sudjelovati na šestim Azijskim danima mladih, a to putovanje je i prvi posjet pape Aziji nakon 1999. godine. Sjeverna Koreja je u znak upozorenja odmah ispalila tri projektila kratkog dometa u more, objavili su južnokorejski dužnosnici.
To je ujedno treće Franjino putovanje od izbora za poglavara Katoličke crkve u ožujku 2013., nakon Brazila i Bliskog istoka. U Južnoj Koreji služit će četiri mise na otvorenom i imati još deset govora i propovijedi. Susreti s mladima bit će u središtu njegova pohoda, uključujući i misu na dan Uznesenja Blažene Djevice Marije na stadionu u Daejonu, izgrađenom za Svjetsko prvenstvo 2002. godine. Duhovni vrhunac posjeta vjerojatno će biti beatifikacija 124 korejska mučenika na povijesnim vratima Seula 16. kolovoza.

Očekuje se da će događaju nazočiti milijun ljudi i seulska policija priprema iznimne sigurnosne mjere. Na završnoj misi u seulskoj katedrali 18. kolovoza, očekuje se papin govor o podjeli Korejskog poluotoka na dvije države, Sjevernu i Južnu, i odnosima s Kinom. U Južnoj Koreji ima 5,4 milijuna katolika, odnosno nešto više od 10 posto stanovništva. Zajedno s protestantima postotak kršćana penje se na 28 posto populacije, što je više od bilo koje druge vjerske skupine. Oko 22 posto stanovnika su budisti, a gotovo ih pola ne prakticira nikakvu religiju.

Datum objave: 14.08.2014.