Obitelj ima važnu ulogu u životu svakog čovjeka. U obitelji čovjek dolazi na svijet, razvija se, raste, sazrijeva, u njoj usvaja osnovne vrjednote s kojima odlazi u život. Ono što se, iz bilo kojeg razloga, propusti u obitelji, uglavnom više nitko ne može ili teško može čak i djelomično nadoknaditi.

Zdravlje svakog društva ovisi od zdravlja obitelji. Propast društva počinje također propadanjem obitelji. Crkva je toga svjesna i upravo zato nam danas stavlja pred oči svetu obitelj u kojoj nam je Bog dao „divan uzor obiteljskih kreposti i uzajamne ljubavi“, te nas potiče da je nasljedujemo.

Sretna obitelj otvara čovjeku optimističan pogled na budućnost. Čovjek se ne mora bojati budućnosti jer u obitelji nalazi pomoć i oslonac. U zadnje vrijeme, na žalost, svjedoci smo nevjerojatnih napada i pokušaja obezvrjeđivanja i braka i obitelji, obitelj je napadnuta i ruše joj temelje, ni manje ni više, nego u ime „civilizacijskih dostignuća“. Proglašava ih se nečim zaostalim i nepotrebnim.

Nije lako oduprijeti se stvaranju ovog novog mentaliteta koji obezvrijeđuje obitelj i ima nevjerojatno snažnu medijsku potporu. Slušamo svaki dan kako su obitelji postale nesretne, ranjene, u krizi su i raspadaju se…

Zanimljivo da u onim krajevima gdje ljudi više vjeruju u Boga i vjeruju Bogu, gdje se više ide u Crkvu, ima manje raspadnutih obitelji, no takve podatke teško da ćete naći u medijima. Crkva je zabrinuta za obitelji i blagdanom Svete obitelji zove nas da se vratimo Bogu te naglašava kako se tajna obiteljske sreće nalazi u međusobnoj ljubavi članova obitelji te poštivanju Boga i njegovih zapovijedi.


Autor: CroExpress Datum objave: 31.12.2023.