Na Trgu bana Josipa Šokčevića u središtu Vinkovaca jahače su dočekali gradski čelnici i predstavnici Turističke zajednice grada Vinkovaca te brojni Vinkovčani. Počašćeni su rakijom, vinom i sokovima i u vrijeme poklada u Slavoniji neizostavnim krofnama i lepinjicama.

“Njegovanjem običaja pokladnog jahanja čuvamo tradiciju naših predaka i narodnu baštinu i zato su pokladni jahači uvijek dobrodošli u Vinkovce, prijestolnicu tradicijske kulture”, poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

U ime pokladnih jahača na ukazanom gostoprimstvu zahvalio je Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge Vinkovački šokački rodovi, koja je organizator pokladnog jahanja u Vinkovcima.

Po njegovim riječima, običaj pokladnog jahanja u Vinkovcima je zabilježen još 1902. godine, a obnovljen je prije 21 godinu..

Osim u središtu grada vinkovački pokladni jahači zaustavit će se na još nekoliko “postaja”, ispred kuća pojedinih građana koji će ih pogostiti pićima i jelima, a ovi će im se zahvaliti pokladnim napjevima, bećarcima, drumarcima i svatovcima.

Običaj pokladnog jahanja seže još u doba austro-ugarske Vojne krajine, da bi se i po njenu ukinuću redovito održavao u mnogim negdašnjim slavonskim vojnokrajiškim mjestima do početka Drugog svjetskog rata, a ponovno je obnovljena u nizu slavonskih gradova i sela nakon Domovinskog rata.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.02.2024.