Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava pozdravio je u četvrtak odbijenicu ministra pravosuđa zahtjevu za pomilovanjem bivših čelnika jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, smatrajući njihov doprinos u Domovinskim ratom upitnim.

Nakon što je ministar pravosuđa Ivan Malenica predložio predsjedniku republike Zoranu Milanoviću da odbije prijedlog za pomilovanja Perkovića i Mustaća, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava odluku ministra ocijenio je normalnom i očekivanom.

”Ove priče koje smo slušali o njihovim ratnim zaslugama za slobodnu i neovisnu Hrvatsku su pomalo uvredljive, one su konstrukt koji rade nekakve paraslužbe i zaostaci bivše države”, rekao je.

Pomilovanje Perkovića i Mustača svojim je potpisom podržalo nekoliko generala iz Domovinskog rata, među kojima i Ante Gotovina

”Generali imaju pravo na svoj stav. Bez obzira ako se s njima slažem u 99 posto stvari, oko ovoga se nimalo ne slažem”, odgovorio je Penava.

Predsjednik Domovinskog pokreta smatra da bi njihovim pomilovanjem Hrvatska poslala krivu poruku koja govori da tolerira politički motivirana ubojstva. Kad je riječ o pomilovanjima, Penava dodaje da su ga pokojni generali Tomislav Merčep i Đuro Brodarac zaslužili prije nego Perković i Mustač, a nisu ga dobili.

Malenica je u svojoj odbijenici za Perkovića i Mustača naveo da ”izdržali tek kraći dio kazne na koju su osuđeni zbog ubojstva hrvatskog emigranta u Njemačkoj, stoga primjena instituta pomilovanja, uvažavajuči društvenu opasnost i štetnost počinjenog kaznenog djela, ne bi bila opravdana”

Konačnu riječ ima predsjednik RH Zoran Milanović koji je u kampanji za predsjedničke izbore kazao da se zalaže za ukidanje ovlasti pomilovanja.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 26.05.2022.