Autor: Zoran Stupar

Kada bi vjerovali svemu onom čime nas svakodnevo ‘filaju’ hrvatski mediji te eminentni, ali i raznorazni kvartovski analitičari, mogli bi pomisliti da živimo u najgoroj državi na svijetu. Iako smo često s pravom nezadovoljni jer Hrvatska nikako da ispuni svoj potencijal, moramo ponekad biti i pozitivni. Da, imamo velikih problema i teško ćemo iz njih izaći. Ali čaša nije uvijek napola prazna. Nezdravo je konstantno biti negativan. Može li vas ovih pet razloga nagnati da ponekad sagledate i ljepšu stranu Hrvatske?

1. Pogledajmo si u oči i priznajmo – pesimisti smo. Ekonomija nam je u teškim problemima. Nikako da izađemo iz recesije. Poduzeća i obrti propadaju kao na traci. Ništa nam ne valja. U nedavno objavljenom istraživanju Gallup-Healthwaysa Hrvati su se svrstali u top 10 najgorih zemalja za život na svijetu. Istraživanje se bavilo percepcijom građana o njihovoj vlastitoj dobrobiti. U prijevodu, Hrvate se pitalo koliko su zadovoljni životom u Hrvatskoj. Završili smo u društvu Ugande i sličnih država. Što bi, dakle, prosječan Hrvat rekao da ga se sada teleportira u neku od zemalja Subsaharske Afrike, Siriju ili Irak? Bi li povratkom u Hrvatsku shvatio da nije tako loše kada ne postoji mogućnost da će vas Amerikanci svaki čas pogoditi raketom ili kad možete otići u trgovinu po kruh i mlijeko? Ugledajmo se na Južnoamerikance koji su, unatoč lošijoj materijalnoj situaciji od Hrvatske, redom mnogo sretniji. Nije sve u materijalnom.

2. Još uvijek imamo novca za ispijanje kave. I da svijet propadne, čini se da se Hrvati ne bi odrekli ovog užitka. I neka, to je znak da nam nije tako strašno loše kako mi to volimo predstavljati. Jedna kava s mlijekom košta više nego štruca bijelog kruha. Da je situacija alarmantna, terase kafića bi bile mnogo praznije nego što jesu. A kavu definitivno ne ispijaju samo bogataši. Osim toga, znanstvenici su ustvrdili da je kava, kada se ne pretjeruje, čak i zdrava. Optimisti među nama zato mogu reći – Hrvati ne piju kavu zbog užitka nego zbog – zdravlja.
1-1412159096.jpg

3. Mediji su negativni jer se to prodaje. Kako mediji stvaraju javno mnijenje, tako su i podložni željama većine čitatelja. Posjetite hrvatske news portale i pokušajte pronaći pozitivne vijesti na naslovnicama. Nabrojat ćete ih na prste jedne ruke. Zašto? Jer se negativa, morbidnost i žutilo prodaju. Napravite eksperiment i upitajte se: biste li radije kliknuli na članak o poljoprivredniku iz Orahovice koji je ove godine prodao krumpira kao nikad dosad ili na članak o alarmantnim podacima za hrvatsku ekonomiju koja tone, tone i tone i samo je pitanje trenutka kad će potonuti? (A tone već desetljećima i još uvijek se održavamo na površini). Dakle, mediji šire negativne vijesti jer su one čitane. Jesu li tome krivi mediji ili čitatelji koji ih traže, prosudite sami.

4. Hrvatska je predivna zemlja. Na sat i pol vožnje od glavnog grada proći ćete kroz planinske lance i doći do mora. Tri klime, tri podneblja, velike kulturne raznolikosti unutar nekoliko desetaka kilometara… Ovo nikako ne smijemo zanemariti jer i ta činjenica podiže kvalitetu života. Ne živimo usred pustinje ili na Arktiku. Još uvijek nismo rasprodali prirodne resurse. Pobrinimo se da ostanu u našim rukama i uvijek ćemo biti u posjedu velikog bogatstva. E sad, to što Hrvatske šume imaju cjenik za branje gljiva i kestenja, druga je priča…

5. Obitelj je tu za nas. Naravno, nisu sve obitelji funkcionalne. No, Hrvatska je i dalje zemlja u kojoj obitelj igra veliku ulogu u životu pojedinca. Mnogi se mogu osloniti na pomoć obitelji kada im je najteže. Kada ostanete bez posla, roditelji će vam, ako mogu, pružiti podršku. Ne svima, ali mnogima. Kad dobijete dijete, roditelji su tu da ga pričuvaju. Daleko je to od situacije u nekim zemljama gdje su mladi prisiljeni puno se brže osamostaliti, bez podrške obitelji. 

Datum objave: 01.10.2014.