Preko 1500 komentara i preko 40 tisuća reakcija. Vaši odgovori ponajprije bi trebali dignuti na noge političare – one koji su izabrani za promjene. Nadamo se da će čuti vaš glas.

Hrvati izvan Republike Hrvatske, je li vam dosta života u ‘tuđoj zemlji’? Planirate li se jednog dana vratiti u DOMOVINU?“, ovo je pitanje koje smo vam postavili na našoj Facebook stranici a koje je izazvalo pravu lavinu vaših reakcija i komentara. Preko 1500 komentara i preko 40 tisuća reakcija.

Dok je nekima ovog pitanja preko glave, drugi su rado s nama podijelili svoja razmišljanja. A upravo ta razmišljanja, više od naših čitatelja trebali bi vidjeti oni kojima je upućeno – političari, odnosno vlada, sadašnja, buduće…

Zemlja korupcije i nepotizma

Lopovluk, nepotizam, korupcija, male mirovine, male plaće, loše zdravstvo… jedni su od najčešćih razloga zašto mnogi Hrvati o povratku ni ne razmišljaju.

“Ja sam sada steka drugu domovinu koja mi sve omogućila i u njoj iman sada sve!”, kaže jedan komentar napominjući kako u rodni kraj dolazi dva puta godišnje, ali o povratku, pa ni pod stare dane ne razmišlja.

“Da mi se pruži dostojanstven život i posao kao ovdje (op.a. Njemačka), debelo bi razmislila, s obzirom da su me nebrojeno puta zajebali i nebrojeno puta ne plaćali za moj rad”, dodajući “dom je dom, ali ne živi se od zidova“, kaže još jedna naša čitateljica.

“Teško… uvijek će mi nedostajati obitelj i prijatelji ali previše je lopovluka i nepravde u lijepoj našoj da bih mogla normalno i pristojno živjeti…”, još je jedan komentar u nizu sličnih koji govori o korupciji, nepotizmu i nepravdi koju su vidjeli u domovini i zbog koje, kako kažu iseljenici, je nemoguće dostojanstveno živjeti u Hrvatskoj.

Povratak da, ali u mirovini

Mnogi razmišljaju o povratku, ali nakon mirovine. Ili su uložili u nekretnine u rodnoj grudi, ili jer je, na primjer život u Njemačkoj puno skuplji pa računaju da s njemačkom mirovinom mogu lagodnije živjeti u Hrvatskoj ili BiH.

Mnogi pak koji sanjaju o povratku u domovinu pod te stare dane, s obzirom na to da su im djeca i unučad u dijaspori, ostaju tamo, jer dom je tamo gdje je obitelj, napominju.

Domovina je domovina

Oni pak koji bi se vratili kao razlog navode obitelj, prijatelje, ljepotu zemlje, smireniji životni tempo

Jedna čitateljica je sasvim sigurna u povratak, jer “domovina je jedna jedina“.

“Sada je ionako isto svuda. Oni koji misle da ovdje pare padaju s neba onda se varaju. Ni Austrija ni Njemačka nisu kao prije, previše auslandera koji jedni drugima podmeću i kvare sve što mogu i što stignu. Svakome bi preporučila da je bolje u svojoj domovini”, kaže ona.

Jedna povratnica, rođena i odrasla u Njemačkoj, prošle je godine doselila u Slavoniju, kući.

“Imam sada kvalitetniji život nego u 20 godina Njemačke, tako da nisam ni u jednom trenutku požalila što sam taj korak napravila. Svatko mora sam za sebe znati što ga čini sretnim, i po tome odlučiti, nema tu niti pravila niti politike…”, poručila je.

I ako mislite da su ovakva pitanja i rasprave nepotrebne, varate se. Vaš glas se treba čuti jer upravo taj glas, onih koji odlaze iz svoje voljene zemlje i koji odjekuje u javnosti može nešto promijeniti. A sudeći prema količini vaših komentara i vi želite da se taj glas čuje.


Autor: CroExpress Datum objave: 10.02.2021.