Autor: Z.S./CBC

Studenti u Kanadi će tijekom idućih četiri godine studij plaćati skuplje nego dosad. Procjenjuje se da će prosječna školarina biti 7755 C$ (više od 40 tisuća kuna), što je porast od 13 posto od trenutnog prosjeka, a povećanje od čak 300 posto u usporedbi sa situacijom od prije 20 godina.

Kako prenosi kanadski CBC, studenti u Ontariju će studij u studijskoj godini 2017./2018. u prosjeku plaćati 9483 C$ (oko 51 tisuće kuna). Cijene studiranja u ovoj provinciji su se tijekom posljednja dva desetljeća gotovo učetverostručile. Direktorica ljevičarskog think-tanka, Erika Shaker, smatra da visoka cijena obrazovanja ogroman financijski stres za studente i njihove obitelji. ‘Sve to dokazuje da je financijski stres na studente u SAD-u i Kanadi veći nego stres od akademskog rezultata’, rekla je.

No, studij nije toliko skup svugdje. Primjerice, u Newfoundlandu i Labradoru, na krajnjem istoku Kanade, u prosjeku bi u 2017./2018. trebao koštati 2888 C$.

Hrvatski studenti koji žele studirati u Kanadi, stoji na stranicama kanadskog veleposlanstva, mogu se prijaviti za školarine. Primjerice, studenti medicine, prirodnih znanosti i društvenih znanosti mogu se prijaviti na Banting Postdoctoral Fellowships koji sponzorira kanadska vlada. Nudi se 70.000 dolara kroz dvije godine, a rok prijave je 24. rujan.

OVDJE pogledajte na koje se školarine hrvatski studenti mogu (ili su se mogli) prijaviti. Nažalost, neki rokovi su već istekli. 
>>> Evo kolike su zaista plaće u Kanadi

Datum objave: 10.09.2014.