Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako u Hrvatskoj u proteklih sedam dana imamo više od 48.600 slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj u jednom tjednu u protekle dvije godine koliko epidemija traje. 

To je duplo više nego što je bilo prije dva tjedna, a danas je broj umrlih u Hrvatskoj premašio prag od 13 tisuća ljudi. 

“Ta činjenica je važna u svjetlu druge činjenice da se dnevni ritam cijepljenja usporava. Od početka ožujka do kraja svibnja, cijepljeno je milijun i 140 tisuća osoba, a od tada do danas, nešto manje od milijun osoba prvom dozom”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Dodao je kako od lipnja imamo situaciju sporosti u cijepljenju i rezervi kod dijela građana koji se ne žele cijepiti te istaknuo kako Vlada smatra da je to štetno za njih same, pogotovo za one koji su se zarazili, a nisu se cijepili, a neki od njih su izgubili i život.

“Samo kombinacijom cijepljenja, booster doze i pridržavanja epidemioloških mjera možemo doći u situaciju da budemo bolje zaštićeni. Još jednom molim građane da se cijepe, poklone povjerenje znanosti, struci, liječnicima, epidemiolozima, infektolozima koji ulažu enormne napore na zaštiti zdravlja građana sve ovo vrijeme”, rekao je Plenković.

Također je podsjetio kako je Vlada osigurala dovoljno cjepiva za sve. 

Premijer je naveo i kako se situacija u svijetu ne smiruje otkako je omikron soj u dominaciji te se širi sve brže. Od tri milijuna novih slučajeva svakoga dana u svijetu, milijun i pol dnevno, dakle polovica, otpada na Europu.

Istaknuo je prognozu Svjetske zdravstvene organizacije da bi u sljedeća dva mjeseca omikron, ako se ovako nastavi širiti, mogao zaraziti pola europskog stanovništva.

“Premda je Omikron zarazniji, čini se da ipak izaziva blaže simptome, međutim generalna smrtnost od virusa i dalje ostaje visoka, a osobito tamo gdje se brzo širi, a gdje procijepljenost nije dovoljna”, poručio je Plenković.

Govoreći o današnjoj sjednici Vlade, premijer je istaknuo kako je pred usvajanjem cijeli paket reforme sustava socijalne skrbi. Paket od sedam zakona prošao je prvo čitanje, a Vlada će ga danas uputiti u drugo čitanje u Hrvatski sabor. 

“Cilj je imati učinkovit, pravedan sustav socijalne skrbi koji stavlja u fokus korisnike”, rekao je Plenković.

Dodao je kako time provode Vladin program kojim žele jačati socijalnu politiku i društvenu solidarnost prema najugroženijima u društvu, uključujući i izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom. 

Plenković je podsjetio da su u fiskalnom smislu, kada se gleda težina paketa ovih zakona, u odnosu na izdvajanje u 2021., povećali izdvajanja za sustav socijalne skrbi za 500 milijuna kuna. 

Također, premijer je rekao kako ovih dana obilježavamo 30. godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske te 24. godišnjicu Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

“To su važni datumi za hrvatsku povijest, nećemo ih obilježiti zbog epidemioloških mjera onako kako smo inicijalno planirali, ali u svakom slučaju dostojanstveno i s ponosom na prvih 30 godina samostalne i međunarodno priznate Hrvatske”, rekao je Plenković.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 13.01.2022.