Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak da bi do kraja ožujka, uključujući cjepivo koje je do sada dopremljeno i ono koje će dolaziti tijekom veljače i ožujka, Hrvatska trebala imati sve zajedno 700 tisuća doza cjepiva.  

“To znači da ćemo značajno povećati broj procijepljenih u populaciji”, poručio je Plenković na sjednici Vlade istaknuvši da se dinamika procjepljivanja populacije u Hrvatskoj intenzivira. 

Istaknuo je kako nije dobro da sa županijskih razina i njihovih zavoda za javno zdravstvo netko iznosi informacije koje zbunjuju sugrađane starije od 65 godina.

“Sva tri cjepiva su učinkovita, na način da nema respiratora, hospitalizacija, smrtnih ishoda, bez obzira radi li se o cjepivu Pfizera, Moderne ili AstraZenece”, kazao je.

Takav je stav, dodao je, Ministarstva zdravstva i HZJZ-a, ali i Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove.

“Važno je da poruke o cjepivima budu konzistentne prema javnosti, kako bismo sugrađane dovodili u situaciju da sumnjaju u pojedina cjepiva”, istaknuo je Plenković.

Najavio je da će Hrvatska na temelju dosadašnjih kontakata napraviti određene upite prema ruskoj strani u vezi s cjepivom Sputnjik i vidjeti kakve su tu sve informacije.

“Želimo zbog sigurnosti naših građana i svih uobičajenih kriterija koji se inače primjenjuju u domeni javnog zdravstva biti sasvim sigurni da sve ono što se administrira bude pouzdano, verificirano i učinkovito, kao što su ova tri cjepiva koja su u uporabi u Hrvatskoj učinkovita”, poručio je Plenković.

Osvrnuo se na epidemiološko stanje u zemlji, istaknuvši da je broj potvrđenih slučajeva zaraze pao na 10 posto od broja koji smo imali 10. prosinca, a da je Hrvatska treća zemlja u Europskoj uniji s najmanjim tjednim prosjekom potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika.

“Trenutno je tjedni prosjek od 75 potvrđenih slučajeva zaraze na milijun stanovnika, tako da u Europskoj uniji samo Finska i Danska imaju manje od nas na tjednoj razini. Situacija je puno bolja nego što je bila prije 10 tjedana”, zaključio je. 

Građanima i gospodarstvenicima je poručio da Vlada razmatra situaciju i da će ići dalje s popuštanjem mjera, ako situacija bude takva.

“Čim okolnosti bude takve, ako za to bude prigode 1. ožujka, učinit ćemo to rado sa ili bez poticaja s razine županijskih stožera”, ustvrdio je Plenković. 

Osvrnuo se i na činjenicu da je SAD potvrdio da je Hrvatska nakon niza godina ispunila jedan od ključnih uvjeta za priključivanje američkom programu izuzeća iz viza.  

“Vjerujemo da bi se do ljeta trebale završiti procedure, tako da naši građani nakon 30 godina od priznanja riješe pitanje viza”, poručio je Plenković.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.02.2021.