Stajalište o zamolnici tužiteljstva BiH, u kojoj se hrvatske generale iz operacije Bljesak povezuje s navodnim ratnim zločinom, donijet će se kada dokumentaciju prouči hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, zaključak je sastanka članova Vlade s ratnim zapovjednicima. 

“Današnji sastanak protekao je vrlo dobro, riječ je o iskrenom i otvorenom razgovoru u kojemu smo kao Vlada izvijestili ratne zapovjednike o čemu je riječ i čuli smo njihov stav. Dogovorili smo da idući sastanak na ovu temu bude nakon što Ministarstvo pravosuđa Vladi podnese odgovarajuće detaljno izvješće”,  rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima u četvrtak. 

Sve odluke donosit će se na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala, istaknuo je Plenković nakon sastanka s generalima, zapovjednicima i visokim časnicima  iz operacije “Bljesak” čije procesuiranje, zbog navodnih zločina, od Hrvatske traži tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Premijer je izvijestio da je hrvatsko ministarstvo pravosuđa 6. kolovoza diplomatskim putem primilo zamolnicu koju je uputilo tužiteljstvo BiH za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje u kršenje međunarodnog prava u okviru operacije “Bljesak”.

Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije “Bljesak” u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja, rekao je premijer.

Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje, pojasnio je.

Ratne zapovjednike, generale, admirale i časnike koji su branili i oslobodili Hrvatsku u “Bljesku” i “Oluji” na današnjem sastanku u Vladi upoznalo se sa sadržajem zamolnice kako bi dobili neposrednu informaciju od hrvatske Vlade i ministra pravosuđa o čemu je riječ.

“Još jednom smo naglasili da ovdje nije riječ ni o kakvim optužnicama. Optužnica nema, one ne postoje”, istaknuo je Plenković.

Tim zahtjevom za ustupanje kaznenoga progona privremeno su prekinute sve radnje u vezi s ovim predmetom od strane nadležnih tijela u BiH, dodao je. Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave do u detalje proučiti opsežnu dokumentaciju koja je stigla. Nakon toga ćemo donositi odluke koje su na institucijama RH u suglasju s BiH institucijama, rekao je Plenković.

Plenković: Štitit ćemo nacionalne interese

Ponovio je da će se štititi hrvatske nacionalne interese, obrambeni i legitimni karakter VRO “Bljesak”, pritom vodeći računa o interesima i dignitetu ratnih zapovjednika HV-a. Što se tiče eventualnih drugih postupaka koji bi eventualno mogli slijediti, također će zauzimati stav koji štiti hrvatske nacionalne interese, ratne zapovjednike te dignitet Domovinskog rata.

Upitan koga smatra odgovornim za to što je uopće moralo doći do ovog sastanka, premijer je odgovorio kako neće spekulirati, a da je na Vladi da o ovako ozbiljnoj temi na izravan, neposredan i cjelovit način pojasni točno o čemu je riječ.

“Oni na koje se zamolnica odnosi, imaju svako pravo da o tome budu informirani i zaslužuju naš respekt”, poručio je Plenković.

Dokumentacija se prikupljala 25 godina, a zašto je to došlo u ovome trenutku, to će kasnije komentirati i ispitivati, ali danas o tome ne želi spekulirati, niti nekoga apostrofirati kao odgovornog. Poručio je kako će Hrvatska zamolnicu tretirati na odgovoran i zakonit način. 

Nije želio komentirati stav HDZ-a BiH o ovoj temi, a na pitanje da pojasni je li zamolnica prihvaćena ili još uvijek nije, rekao je kako nije.

Pojasnio je kako je procedura takva da zamolnicu za ustupanjem kaznenog progona prima Ministarstvo vanjskih poslova te ju prosljeđuje Ministarstvu pravosuđa koje ima zadaću da detaljno prouči dokumentaciju i vidi postoje li kakve pretpostavke koje nisu ispunjene, a da se ta dokumentacija eventualno kasnije prosljeđuje Državnom odvjetništvu. Dakle, u fazi su proučavanja dokumentacije koja je pratila zamolnicu što će vjerojatno trajati dva-tri tjedna. 

Upitan je li se slanjem zamolnice BiH u potpunosti odrekla daljnjeg vođenja tog kaznenog postupka, Plenković je rekao kako su slanjem zamolnice pravosudna tijela BiH ocijenila da je primjerenije da se tim pitanjima bave hrvatska tijela.

“To je cijeli smisao. Oni ocjenjuju – primjerenije je da se time bave vaša tijela, a ne naša. U tom trenutku, privremeno se prekidaju sve mjere u vezi gonjenja bilo koga tko je tu naveden”, pojasnio je. Što se tiče budućnosti, Plenković je rekao kako ćemo vidjeti što će Hrvatska odlučiti i kako nema potrebe da spekuliramo.

Miljavac: Postoje dvije varijante

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je kako su svi generali iznijeli svoj stav, a nakon detaljnog premijerovog obrazloženja, došli do zaključka da im je prihvatljiva varijanta da to preuzme Ministarstvo pravosuđa. Ponovno će se sastati nakon provedene analize te odlučiti što i kako dalje.  

Tu varijantu generali su jednoglasno prihvatili, poručio je. Postojala je varijanta “A” da to jednostavno odbiju, čime bi se “Hrvatska na neki način riješila tog problema”, a tada bi BiH vjerojatno podignula optužnicu i tjeralicu, a generali ne bi mogli napustiti Hrvatsku. Prihvaćena varijanta im je bila puno bolja, dodao je. 

“Svi generali koji su bili tamo su manje-više bili u tim operacijama i mi znamo točno što smo radili, kako i da nikad, ni u jednom momentu, nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva, a u ratu se gine. Rat nije balet, stradaju i oni nevini”, rekao je Miljavac, ponovivši kako nikad nitko nije zapovjedio da se radi nešto što bi bio ratni zločin prema međunarodnim konvencijama.

Na sastanku je bilo osam visokih časnika. Vlada je pozvala njih 11, ali troje se ispričalo. 

Uz premijera i generale, na sastanku su bili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

S generalima zapovjednicima i visokim časnicima o zaprimljenim zamolnicama iz 🇧🇦. Ministarstvo pravosuđa i uprave…

Objavljuje Andrej PlenkovićČetvrtak, 12. kolovoza 2021.

Autor: CroExpress. Hina Datum objave: 12.08.2021.