Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjedatelj Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazili su na sastanku u Zagrebu u četvrtak zabrinutost zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi u BiH, priopćeno je iz Vlade.

Kako je priopćeno, na sastanku je Čović upoznao Plenkovića s daljnjim aktivnostima političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH i djelovanju Hrvatskog narodnog sabora nakon posljednjeg kruga pregovora o reformi izbornog zakona BiH održanog u Neumu. Istaknuo je kako se u praksi događa da supotpisnici Sporazuma iz Mostara odbijaju njegovo provođenje kao temelj za konačni dogovor.

Posebno se osvrnuo na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o prijedlogu HNS-a BiH vezano za ograničene izmjene Ustava kojim se provodi svih pet presuda ESLJP. Dodao je da su poštujući ustavno načelo konstitutivnosti i legitimne predstavljenosti predočeni modeli koji bi eliminirali sve postojeće anomalije izbornog zakonodavstva i spriječile nastavak diskriminacije i nametanja političkih predstavnika Hrvatima kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu.

Premijer Plenković kazao je da će hrvatska Vlada nastaviti aktivno djelovati i biti potpora daljnjim pregovorima političkih aktera u BiH za što žurnije postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Podsjetivši da izigravanje načela dogovorenih Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom hrvatski narod već godinama dovodi u nepravedan položaj, Plenković je kazao da dogovor političkih aktera treba osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH. Poručio je da je postizanje dogovora o izbornoj reformi važno za skladne odnose sva tri konstitutivna naroda te funkcionalnost i boljitak čitave BiH.

Plenković i Čović izrazili su zadovoljstvo što su međunarodni predstavnici uvažili prijedloge hrvatskih predstavnika u BiH i stajališta predstavnika hrvatske Vlade kao održivog modela stabilnosti i funkcionalnosti koji bi ojačao ključne principe Daytonskog sporazuma, a istodobno bio u skladu s europskim vrijednosnim sustavom. Slijedom toga, Plenković je rekao da će nastaviti razgovore s čelnicima EU institucija i zemalja, kao i predstavnicima međunarodne zajednice o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH, navodi se u priopćenju.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 03.02.2022.