Premijer Andrej Plenković sastao se u subotu u Banskim dvorima s predsjedateljem Doma naroda PS BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem ususret nastavka pregovora  o reformi izbornog zakonodavstva u toj zemlji, priopćeno je.

Razgovarali su o pripremama za održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH te zaštiti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg, priopćio je Ured premijera.

Potrebna je žurna stabilizacija BiH kroz izmjene Izbornog zakona, rekao je Čović, podsjetivši na uspješan Mostarski sporazum.

Konstitutivnost naroda i njihova ravnopravnost temelj su funkcioniranja BiH, rekao je Čović prema priopćenju.

Smatra da legitimno predstavljanje treba biti ostvareno u oba Doma naroda te Predsjedništvu BiH.

,,U tom procesu se prava konstitutivnih naroda ne mogu dalje narušavati. Moramo otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda“, istaknuo je Čović. 

Hrvatski premijer je istaknuo da je sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih ključna kako bi BiH bila funkcionalna država i mogla ići naprijed.

Vlada Republike Hrvatske šalje poruku uvažavanja BiH te njezine suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, kao naše prijateljske i susjedne države, s kojom želimo rješavati otvorena pitanja i jačati gospodarsku suradnju, rekao je Plenković.

,,Pozicija Hrvatske je jasna, a to je podrška što žurnijem postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH za ostvarivanje ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH”, rekao je hrvatski premijer.

Sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih ključna je da  bi BiH bila funkcionalna država i mogla ići naprijed, istaknuo je Plenković.

Praksa koja je na djelu u izboru člana Predsjedništva BiH od 2006. dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u nepravedan položaj”, kazao je Plenković.

Vlada RH nastavit će prioritetno komunicirati o BiH sa svim međunarodnim partnerima, obećao je Plenković.

Čović je zahvalio hrvatskom premijeru na angažmanu u stabilizaciji i konsolidaciji odnosa unutar BiH te kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta zemlje.

Nadalje, Čović je čestitao je Plenkoviću i cijelom hrvatskom narodu 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koja se danas obilježava, dodaje se u tekstu priopćenja.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.01.2022.