Hrvatska će nabavom 12 Rafalea u najnovijem standardu F3-R raspolagati najnaprednijem borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe, ocijenio je u petak premijer Andrej Plenković.

”Današnjom odlukom ne ostvarujemo samo najveću investiciju u hrvatske oružane snage od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira i sigurnosti hrvatskih građana”, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Novim višenamjenskim borbenim avionom, istaknuo je, stječemo sposobnost koja za sljedećih 30 do 40 godina višestruko uvećava ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske, što je najbolji jamac mira.

Ponuda uključuje obuku, naoružanje i jednogodišnje jamstvo

Premijer je precizirao da osim aviona, francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja prema načelu „obuka obučavatelja“, sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine.

Ponuda uključuje i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima.

Plenković je dodao da ćemo nabavom Rafalea osigurati mnogo djelotvorniju zaštitu hrvatskog suvereniteta na kopnu, moru i u zraku, steći moćno strateško sredstvo odvraćanja i tako podići nacionalnu sigurnost na razinu koju nikada nismo imali.

Premijer je naglasio da će nabava osnažiti položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Europske unije te će time Hrvatska prvi put doseći 2 posto BDP-a izdvojenih za jačanje svojih obrambenih sposobnosti, što je cilj svih članica NATO-a.

”Značajnim podizanjem sigurnosti zemlje, Hrvatska će postati atraktivnija za strane ulagače jer će se povećati stupanj sigurnosti njihovih ulaganja, što će dugoročno pridonijeti boljem kreditnom rejtingu i gospodarskom razvoju Hrvatske”, ocijenio je.

Uz to, dodao je, ovom novom sposobnošću Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatskoj se otvara mogućnost razvoja istraživačkih, znanstvenih i industrijskih segmenata te veće mogućnosti za hrvatsku obrambenu industriju.

Plenković je zahvalio zemljama ponuđačima na njihovim ponudama, kao i na trudu koji su uložili u zahtjevnom procesu, dok je čestitao svima uključenima u proces, a koji su čuvali integritet i povjerljivost cijelog postupka od nacionalnog interesa.

”Posebno mi je drago što ovu odluku donosima danas, na Dan Hrvatske vojske, u znak trajne zahvalnosti braniteljima i vojnicima, onima koji su dali sve za Hrvatsku kao i onima koji su uvijek Domovini vjerni”, zaključio je Plenković.

Banožić: Partnerstvo s državom, a ne s proizvođačem aviona 

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da je današnja odluka, s obzirom na ukupnu vrijednost projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona, najveći iskorak u razvoju sposobnosti od 90-ih godina i najveća investicija u Oružanim snagama RH.

Banožić je istaknuo da će se uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona novije generacije u operativnu uporabu očuvati i povećati trenutne sposobnosti i potencijali lovačke borbene komponente zrakoplovstva te će se značajno povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati tradicija lovačkog borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj.

“Hrvatska kao članica NATO-a ima obvezu ulagati u vlastite obrambene sposobnosti izdvajanjem u obrambeni proračun i dijelom koje se odnosi na opremanje i modernizaciju”, rekao je.

Ovim aranžmanom Hrvatska pokazuje kako je odlučna u razvoju vlastitih obrambenih sposobnosti kojima će prije svega kroz odvraćanje pridonijeti sigurnosti i obrani države, ali isto tako i NATO-a i EU, dodao je.

Podsjetivši na tijek procesa nabave aviona, ministar je naveo da je utvrđena nužnost partnerstva s državom, a ne sa proizvođačem aviona, kroz ostvarivanje projekta na razini vlada.

Današnjom odlukom Vlada je zadužila Ministarstvo obrane da provede radnje za sklapanje ugovora između Hrvatske i Francuske o nabavi višenamjensko borbenog aviona te se za koordinaciju i praćenje aktivnosti iz predložene odluke i njezine realizacije osniva radna skupina.

“Ugovor će biti strateški sporazum te će stvoriti dugoročnom političku obrambenu i ekonomsku povezanost s državom ponuditeljem zbog složenosti opremanja, operativne uporabe i ukupnog održavanja sposobnosti borbenog zrakoplovstva”, zaključio je Banožić.

Avion Rafale dvomotorni je višenamjenski borbeni avion opremljen naprednim napadno-navigacijskim sustavima, radarom najnovije generacije uz visoku integraciju senzora i sustava samozaštite, kao i mogućnošću korištenja širokog spektra naoružanja što ga čini jednim od najboljih višenamjenskih borbenih aviona današnjice.

Između ostalog, jedini od četiri ponuđena ima mogućnost superkrstarenja, može ponijeti najviše tereta (9,5 tona) i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 28.05.2021.