Premijer Andrej Plenković rekao je da želi da se potpisi za referendum o covid-potvrdama provjere na najtransparentniji mogući način, ako treba i javno na Trgu Sv. Marka, te je na sumnju predsjednika Milanovića da će vlast vjerojatno probati pokrasti Most, ironično upitao je li on vidovnjak. 

Referirajući se na današnju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da će vlast, odnosno HDZ, “vjerojatno probati pokrasti” Most, koji je jučer objavio da je prikupio potpise za referendum o covid potvrdama, tako da dio prikupljenih potpisa proglasi nevažećima, premijer je u ponedjeljak navečer, nakon svečane proslave 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice, upitao kako to Milanović zna ima li Most dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, ironično dobacivši da je predsjednik neki vidovnjak, vidoviti Milan.

Premijer Plenković je u razgovoru s novinarima istaknuo kako on ne zna ima li Most dovoljno potpisa te ih je pozvao da ih iznesu, pokažu te da se stvarno vidi jesu li ih prikupili dovoljno, za što želi da se provjeri na najtransparentniji način.

“Nek’ se broje jedan po jedan na Trgu Svetog Marka, što se mene tiče mogu odmah”, dodao je premijer.

Raspudić i Milanović “su vam blizanci”

Upitan da komentira izjavu Nine Raspudića koji je ustvrdio da je tajming sjednice Ustavnog suda povezan s informacijom da su oni prikupili potpise za referendum, premijer je kazao da ne zna što Raspudić govori.

“Njih dva su vam blizanci, Raspudić i Milanović je jedno, tko to nije skužio do sada, to valjda kuži danas, to je jedna simbioza. Teško je govoriti o dvije osobe, to je jedna osoba. Odlučuje li Ustavni sud tajmingom kada zakazuje svoje sjednice u odnosu na neka druga zbivanja, sumnjam”, naglasio je premijer.

O očitovanju oko ocjene ustavnosti covid-potvrda u javnom sektoru, Plenković je kazao da će se očitovati kada očitovanje bude spremno. “Očitujemo se na tu temu na jedan od zahtjeva gotovo na svakoj Vladi”, dometnuo je.

Na pitanje kako komentira izjavu predsjednika Milanovića koji je rekao da bez obzira na odluku Ustavnog suda neće poštivati provjeravanje covid-potvrda, premijer je upitao kako je onda Milanović došao na događaj HVZ-a ako nije pokazao covid-potvrdu, koju je on dao na provjeru.

“Meni je, njemu nije. Mi kao lopovi i nacionalni izdajnici poštujemo propise i otvorimo svoj mobitel i pokažemo da smo se dvaput cijepili, a on ne. Kada netko zbunjuje ljude u vezi euro područja, kada naziva Vladu nacionalnim izdajnicima, kada naziva HDZ lopovima, kada najbolju diplomatkinju od svih kojih imamo proziva da nešto ne radi, koja dan noć 20 godina krvari za Hrvatsku, onda imamo ozbiljan problem s jugom, južinom, racijom, razumom, doprinosom hrvatskoj javnosti i interesima, samo štetočinska aktivnost”, kazao je premijer Plenković.

Operacija od dva okvira

Plenković je također kazao da se “cijela operacija sastoji od dva okvira” u kojem u jednom okviru politički akteri na sceni forsiraju temu da je HDZ lopovska, korumpirana, lupeška, kriminalna organizacija, što je osnovna teza onih koje muči HDZ-ov rejting, a kao drugu da profiteri i paraziti na smrti hrvatskih građana rade cirkus od covid-potvrda.

“Oni plaču, izađe rejting, onda oni svi imaju karmine. On to potiče kroz svoje trbuhozborce koje ima u medijima koji to perpetuiraju i stalno stavljaju u prvi plan”, kazao je premijer.

Kao drugu tezu navodi da profiteri i paraziti na smrti hrvatskih građana rade cirkus od covid-potvrda koje postoje u apsolutno svakoj zemlji EU-a.

“Ovi profiteri sada najedanput, idu čak tako daleko da će biti srušena Vlada. Evo Vlada je živa i zdrava, rast će po HNB-u biti 11 posto, je li Vlada srušena nije, imaju li potpise, ne znam. Je li to sve politički orkestriran cirkus samo sa ciljem destabilizacije HDZ-a i parlamentarne većine? Je”, rekao je Plenković ustvrdivši da te ljude nije briga za zdravlje. “Njih to nije briga, njima je samo bitno parazitirati, profitirati na smrti naših građana”, naglasio je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na događaj 30. godišnjice Hrvatske narodne banke, gdje je govor predsjednika Milanovića nazvao “bljezgarijama”.

“Došao je na proslavu 30.  godišnjicu HNB-a, izgovorio bljezgarije, u govoru u kojem ne znaš je li za euro ili nije, je li za EU ili nije, jesu li u Europskoj središnjoj banci nekakvi oholi financijski stručnjaci koji odlučuju umjesto Vlade, kakve su to poruke. Ako si za, reci da si za. Ako si protiv, reci da si protiv, budi frajer, pa da znamo na čemu si, a ne da palamudiš tamo. Izgubili smo vrijeme slušajući nekakve improvizacije koje su nepovezane, nekoherentne, slušali smo ne znam ni ja točno što”, zaključio je premijer.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.12.2021.