Prema trenutnim informacijama, besposadna letjelica koja je sinoć pala u Zagrebu ruske je proizvodnje, ali ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske, rekao je u petak premijer Andrej Plenković.

“Jučer je pala besposadna letjelica vojnog karaktera koja je prema saznanjima koje imamo ruske proizvodnje, u ovom trenutku ne znamo točno je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske”, rekao je Plenković u izjavi za novinare u Parizu.

Dodao je kako je o tome razgovarao s ministrom unutarnjih poslova, ministrom obrane, potpredsjednikom vlade za nacionalnu sigurnost, predsjednikom Republike, gradonačelnikom Zagreba i mađarskim premijerom Orbanom.

U Hrvatsku je došla iz pravca Mađarske, a prema riječima Orbana, naveo je premijer, u Mađarsku je došla iz pravca Rumunjske. 

“Zašto se to dogodilo, je li neka pogreška, izgubljena kontrola, to u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi, no znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu”, rekao je.

Dobro je što nema ozlijeđenih i što je pala na dio koji nije niti kuća niti zgrada, a nadležne službe provode izvide, dodao je Plenković koji se nalazi u Parizu na neformalnom samitu Europskog vijeća vezanog uz Ukrajinu. 

“Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li oni podatke o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju svi će maksimalno učiniti napore da se što prije utvrde razlozi dolaska i rušenja letjelice u Zagrebu”, rekao je Plenković. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 11.03.2022.