Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da će idućih dana dogovoriti programska načela Vlade te njezin sastav, poručivši kako će manjine imati potpredsjednika Hrvatskog sabora.

“Razgovori oko formiranja Vlade su u tijeku, razgovaramo s partnerima i vjerujemo da ćemo slijedećih dana ne samo biti potpuno spremni za konstituiranje Sabora nego da ćemo dogovoriti i programska načela Vlade i sam sastav Vlade”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.ki

Smatra da za te razgovore trebaju ‘još koji dan’ ocijenivši kako je ‘atmosfera dobra’ te idu prema rješenju.

Poručio je i kako točno ne može reći kada će biti izglasana nova Vlada jer, pojasnio je, prije toga je potrebno usvojiti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava te kada on stupi na snagu onda se može predstaviti Vlada.

Domovinski pokret stoji iza zahtjeva koje je prošli tjedan predstavio zastupnik Stephen Nikola Bartulica, rekao je zamjenik predsjednika DP-a

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskePonedjeljak, 13. svibnja 2024.

Budući ta procedura ne zahtjeva samo političku volju Hrvatskog sabora nego se i očekuje i potpis predsjednika Republike Zorana Milanovića te ukoliko on to napravi odmah onda se može i predstaviti Vlada.

“Zadnji puta je konstituiranje Sabora bilo 22. srpnja, a 23. srpnja povjerenje Vladi. Ako i sada bude takva repeticija to je teoretski moguće u petak. Ako ne bude, bit će onda kada zakon stupi na snagu. Mi ćemo biti spremni za sve scenarije”, rekao je.

Nije želio konkretno govoriti o imenima budućih članova Vlade kazavši da će javnosti predstaviti Vladu kada bude sve kompletirano. “Nema tu velikih iznenađenja”, poručio je.

#HRVATI #IZVAN #REPUBLIKE #HRVATSKE, OVO MORATE ZNATI: Osniva se Ministarstvo demografije i useljeništva koje će voditi Domovinski pokret

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskePonedjeljak, 13. svibnja 2024.

Istaknuo je kako još nisu razgovarali o tome hoće li manjine imati potpredsjednika Vlade poručivši kako će sigurno imati potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Plenković je novinarima komentirao i zahtjev Stephena Nikole Bartulice (DP) koji je zatražio uvrštavanje četiri točke u koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a – ukidanje rodne ideologije, otvaranje konzularnih ureda za iseljenike, otkrivanje istine o covid pandemiji i osnivanje muzeja žrtava komunizma. U tom kontekstu Plenković je podsjetio kako je u vrijeme ratifikacije Istambulske konvencije u Hrvatskom saboru usvojena i Interpretativna izjava kojom se ‘na bilo koji način otklanja pitanje rodne ideologije’. Vezano uz žrtve totalitarnih režima istaknuo je kako HDZ i Europska pučka stranka osuđuju zločine svih totalitarnih sustava – nacizma, fašima i komunizma.

Plenković predao Milanoviću potpise, evo detalja….

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskePetak, 10. svibnja 2024.

Plenković je kazao i da su u današnjim razgovorima s DP-om vrlo blizu zajedničkih stajališta po tim pitanjima.

Upitan za komentar činjenice da je prema istraživanju RTL-a prvi put po popularnosti pretekao predsjednika Republike odgovorio je: Realno, s obzirom što smo sve prošli i što smo sve ostvarili to nije iznenađujuće.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 14.05.2024.