Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak kako je među građanima pao interes za cijepljenjem prema podacima koje je prikazao na Vladi te ističe kako više nije realno da će se postići 50 posto procijepljenosti stanovništva do 30. lipnja.

“Pao je interes za cijepljenjem među našim sugrađanima”, kazao je Plenković na sjednici Vlade gdje je predstavio podatke i pozvao građane da se cijepe.

Ističe kako je Vlada osigurala zaista velike količine cjepiva te ćemo do 30. lipnja imati 3.300.000 doza cjepiva ukupno pristiglih u Hrvatsku.

“Stoga bi bilo zaista važno da svi oni koji žele se cijepiti da to učine. Pozivam sugrađane i županijske zavode za javno zdravstvo, liječnike obiteljske medicine, sve uključene da što više mobiliziraju ljude i pozovu ih da se cijepe”, poručio je Plenković.

Upozorio je, na temelju podataka, kako je jučer prvom dozom cijepljeno 7448 osoba, a drugom dozom 45.600.

“To nije dobro, po meni ako se ovakav trend nastavi nije realno da ostvarimo onih 50 posto procijepljenih do 30. lipnja, što je šteta. U ovome trenutku ima 600.000 doza koje su spremne da se administriraju”, rekao je.

Nemojte okljevati, cijeli svijet se cijepi, cijela Europa se cijepi, Hrvatska je turistička zemlja, najbolji način zaštite je da budemo što više kao društvo cijepljeni, na taj način ćemo biti privlačniji i sigurniji za dolazak stranih turista, poručio je Plenković.

Smatra logičnim da ako od turista tražimo da imaju ili potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu, da je minimum koji možemo učiniti da se cijepimo, što će pomoći zdravstvenoj zaštiti, gospodarstvu i financijskoj stabilnosti zemlje.

“Ima puno drugih zemalja koje su relativno blizu nas, a koje imaju puno manje količine cjepiva na raspolaganju. Molim sve da učine maksimalan napor da se ove brojke povećaju i da krenemo u turističku sezonu na što pripremljeniji način, a to je zdravstveno što zaštićenije”, kazao je premijer.

Od ostalih tema podsjetio je na sudjelovanje na obilježavanju Dana Sisačko-moslavačke županije.

“Važna županija za nas nakon potresa na Banovini, nakon svih situacija koje su je pogodile oko različitih aspekata ekonomske tranzicije, i ona sigurno predstavlja poseban prioritet za nas, i na tom tragu ćemo uskoro organizirati sastanak radne skupine, koju zajednički predvode ministrica Tramišak i Ćorić”, najavio je Plenković.

Radna skupina za cilj ima, na temelju znastvene podloge, napraviti plan gospodarskog oporavka i demografske revitalizacije te županije.

Podsjetio je i na izložbu koja je održana povodom obljetnice Hrvatskog proljeća koju smatra sjajnom, informativnom i korisnom te da “evocira važno razdoblje suvremene hrvatske povijesti”.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.06.2021.