Veliki sljedeći projekt, eventualne treće vlade Andreja Plenkovića, bit će nabava višenamjenskih brodova, rekao je premijer u četvrtak u izjavi za medije nakon svečanog dočeka prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku, kamo su pristigli iz francuskog grada Bordeauxa.

“Ja bih sada rekao da je ključni veliki projekt za ovaj mandat, a to smo u konačnici i rekli u našem izbornom programu da hrvatska ratna mornarica sada dolazi na red”, poručio je Plenković.

“Vrijeme je da uz višenamjenske avione imamo i višenamjenske brodove i to će biti veliki sljedeći projekt naše treće vlade za jačanje Hrvatske vojske”, dodao je.

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale sletjelo je u ranije u četvrtak u Hrvatsku.

“Hrvatski piloti i hrvatski Rafalei su stigli kući. Od danas će hrvatski zračni prostor biti još sigurniji”💪✌️♥️🤍💙 #CRORafale #hrz #hrvatskavojska 🇭🇷 Video: Hrvatski Vojnik

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Četvrtak, 25. travnja 2024.

Zrakoplovi su stigli dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

Odnose s Francuskom Plenković je ocijenio kao “itekako sadržajne” s obzirom na strateško partnerstvo koje je, podsjetio je, krenulo 2010.

“Stupanj povjerenja, razumijevanja, pa u konačnici realizacija ovakvih projekata je digla naše odnose na razinu koja je bila nezamisliva i to je itekako važno. Francuska je danas unutar Europske unije jedina stalna članica Vijeća sigurnosti (Ujedinjenih naroda), jedina nuklearna sila, to partnerstvo dobro je, temeljito promišljeno i svrhovito u smislu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa”, poručio je Plenković.

#POGLEDAJTE #VIDEO: Nikolina Kiseljak, akrilnom tehnikom prikazala je prvi hrvatski Rafale očima hrvatske vojnikinje i akademske slikarice

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 25. travnja 2024.

Osvrnuo se i na nove zrakoplove, za koje je rekao da su “najsuvremeniji” i da imaju takve sposobnosti da su “lovci, izviđači, taktički i strateški bombarderi i tankeri s dva motora”, koji snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dižu na razinu “koja je bila nedostižna”.

Vojni pilot HRZ-a, koji je upravljao jednim od novih zrakoplova, novinarima je rekao da vremenske prilike nisu bile idealne, no da mu je dolazak u Hrvatsku bio “jako lijep osjećaj”.

“Bilo je potrebno puno posla, puno odricanja, ali na kraju mislim da se isplatilo i kažem još jednom: stvarno je lijepo doći doma i biti dio ovog svega”, dodao je.

Na pitanje novinara o razlici između Rafalea i zrakoplova kojima je dosad letio, rekao je da što se tiče samog upravljanja “nije neka razlika”.

“Jednako je to, palica, snaga, avion se ponaša kao avion. Samo što je puno agilniji, puno življi i ima puno više snage. Nešto potpuno drukčije od ovog dosad. Osim toga, taktička slika i sve što on pruža je nešto potpuno novo u odnosu na ovo što smo dosad radili”, pojasnio je.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 25.04.2024.