Premijer Andrej Plenković poručio je u subotu da je oporba rušenjem kvoruma u Saboru, zbog čega nije izglasan Zakon o obnovi, bezobrazno okrenula leđa ljudima na Banovini kao i da takav presedan “HDZ nikada ne bi napravio”.

„Oporba je jučer propustila poslati poruku podrške ljudima na Banovini, suprotno tome oni su im bezobrazno okrenuli leđa na način da nisu držali kvorum, ne samo da nisu usvojili Zakon o obnovi  nego nisu izglasali ni isključivi gospodarski pojas ni Nacionalnu razvoju strategiju i pokazuju jedan nevjerojatan stupanja destruktivnosti u političkom životu i jednu veliku dozu političke nekulture”, kazao je Plenković nakon sastanka Stožera civilne zaštite zaduženog za uklanjanje posljedica potresa.

Ističe i da bi širenjem primjene Zakona o obnovi na Sisačko-moslavačku županiju procedure bile jednostavnije i brže te bi omogućile državi pokretanje mehanizama za obnovu.

„To je jedan nemoralan potez oporbe ne držati kvorum ako znaju da je jedan zastupnik većine u bolnici”, dodao je Plenković aludirajući na HDZ-ovog zastupnika Miroslava Tuđmana koji je u bolnici.

Teret odgovornosti je na oporbi

Teret odgovornosti je na oporbi, poručio je Plenković nazivajući inicijativu oporbe o HGK nepotpunom, nedostatnom, demagoškom, populističkom i prepisanom, a sam Most čiji je to prijedlog predvodnicima populizma, demagogije, destruktivnosti, antieuropejstva i antimanjinske politike.

Plenković je kritizirao i SDP jer se nitko od lokalnih čelnika Omišlja nije pojavio na otvaranju strateškog projekta LNG terminala na Krku.

„Jučerašnji dan je trebao imati četiri točke, Zakon o obnovi, koji nije donesen zbog oporbe, proglašenje IGP-a, koji nije proglašen zbog oporbe, usvajanje Nacionalne razvoje strategije, koja nije donesena zbog oporbe, i otvaranje LNG terminala na Krku na koji se predstavnici lokalne vlasti nisu udostojili doći”, rekao je Plenković dodavši da je cijela situaciji enorman presedan u političkoj kulturi Hrvatske te da HDZ to nikad ne bi napravio.

„Nitko nije mislio da je oporba toliko niska i toliko nemoralan, da je u stanju to napraviti, tu nema ničega, nema fer playa, pristojnosti ni kulture, razina ispod svih kriterija političkog i javnog angažmana”, ocijenio je Plenković.

Na upit kada će biti izglasan Zakon o obnovi premijer je lupkajući po govornici uputio novinare da pokucaju na vrata oporbenih zastupnika i pitaju ih „Gospodine Grbin, Petrov, Škoro mislite li pomoći Banovini?”.

Ponovio je i da je parlamentarna većina čvrsta i stabilna bez obzira što postoje neke teme oko kojih postoji načelno različito stajalište. Kazao je da je potrebno reformirati HGK ali ne i rušiti instituciju koja ima tradiciju od preko 160 godina. „To bi bilo kao da skinete gume s auta i kažete neka vozi, to je demagogija i populizam”, rekao je.

Ugostitelje i vlasnike teretana pozvao je pak na još malo strpljenja i razumijevanja istaknuvši da nikome nije cilj onemogućavati poslovnu aktivnost no da ‘širokopojasno otvaranje’ u ovom trenutku ne bi bilo mudro. „Iduće prolazno vrijeme je 15.2. , ako situacija bude puno bolja nego što je i ako procijenimo da nešto možemo dodatno učiniti to ćemo napraviti”, kazao je.

Plenković je u Petrinji došao dati podršku Stožeru civilne zaštite zaduženom za uklanjanje posljedica potresa i zahvaliti svima koji pomažu, te prisustvovati početku radova na uklanjanju neuporabljivih objekata.

Pozitivnim je ocijenio što je na području instalirano preko 1025 mobilnih stambenih jedinica, a na struju spojen 1061 objekt. Najavio je i ubrzavanje dovršetaka autoceste od Lekenika do Siska radi buduće revitalizacije i gospodarskih aktivnosti na području Banovine.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 30.01.2021.