Premijer Andrej Plenković poručio je u petak u Rijeci da će HDZ uložiti žalbu na nepravomoćnu presudu u aferi Fimi media, ustvrdio je da nema kolektivne odgovornosti aktualnog vodstva stranke te da nema šanse da HDZ nosi etiketu Ive Sanadera.

“Naši zakonski zastupnici će u zakonskom roku podnijeti žalbu. Današnje vodstvo ni članstvo stranke ne može biti odgovorno za djelovanje pojedinaca koji su u jednom određenom trenutku bili u poziciji da počine ovakva djela i gdje se sada izvlači odgovornost pravne osobe iz odgovornosti pojedinaca”, kazao je Plenković nakon obilaska tvrtke JGL u Rijeci. Dodao je i da u tom kontekstu, a suprotno tvrdnjama oporbe, nitko iz današnjega vodstva HDZ-a nema veze s bilo kakvim aktivnostima.

Županijski sud u Zagrebu u petak je objavio nepravomoćnu presudu u Aferi Fimi media, u kojem je, među ostalima, bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera kaznio s osam godina zatvora, dok HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna. Plenković je prilikom posjete riječkoj tvrtki JGL d.d. najavio kako će HDZ na tu presudu uložiti žalbu. 

Na novinarsko pitanje radi li se danas o “čistom i novom” HDZ-u u odnosu na onaj HDZ kojeg je vodio bivši premijer Ivo Sander, Plenković je odgovorio potvrdno dodajući da “to vrijeme nema nikakve veze s aktualnim vodstvom HDZ-a”. 

“Nema teoretske šanse da uz sve ovo što nosimo, od svih mogućih problema, sada nosimo i etiketu Ive Sanadera. No way”, ustvrdio je premijer Plenković. 

Plenković: Milanovićeva izjava da smo odbili pričati o Hrvatima u BiH je laž

Plenković je lažnom nazvao današnju tvrdnju predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je rekao da Plenković na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) odbija razgovarati o problemu kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata u Bosni i Hercegovini.  

“Mi smo rekli da, to je važno pitanje, želimo o tome raspravljati, ali želimo raspravljati i o Hrvatima o susjednim zemljama. Ovo što on (Milanović) govori je laž”, poručio je premijer.

Predsjednik vlade se osvrnuo i na to što je Milanović danas predstojnika njegovog ureda Zvonimira Frku-Petešića nazvao “kaluđerom”, a samog Plenkovića “vladikom” te smatra da između Milanovića i saborske zastupnice Domovinskog pokreta Karoline Vidović Krišto postoji postoji sprega koja je “jasna kao dan”. 

Za Milanovićeve izjave poput ‘kaluđera’, ‘vladike’, ‘vojne lekarke’, ‘ruganje Tuđmanu’, rekao je da su teze koje su “identične gospođi Krišto”, te da je to Milanovićeva politika diskreditiranja i diskvalificiranja. 

“Morate shvatiti filozofiju tih izjava, sve su one konzistentne, namjerne, u dokolici i zlonamjernosti brižno planirane”, poručio je Plenković.

Dotaknuo se i pitanja datuma održavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) te je Milanoviću poručio da su mu prema pravilima VNS-a ponuđena tri termina koja su prošla, no on na njih nije odgovorio. “Ponovno smo im ponudili termin u petak. Ako hoće sastanak, neka pet dana prije toga roka, sukladno pravilima funkcioniranja VNS-a odgovore na tu ponudu. Sve ostalo je mućenje vode u javnosti”, poručio mu je premijer. 

Plenković je kazao da će sudjelovati na obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru, dodajući da tamo neće biti više od šest članova Vlade.

“U Vukovaru ćemo učini sve da se pridržavamo epidemioloških mjera. Bitna su nam dva centralna događaja, blizu vukovarske bolnice, i misa na vukovarskom groblju. Kada je riječ o Koloni, u tom pogledu će se nastojati držati razmak i tada mislim da će sve biti u redu, s obzirom da tamo neće biti otvorenih ugostiteljskih objekata”, izjavio je Plenković.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 13.11.2020.