Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković kazao je u ponedjeljak da će paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata biti pravedan, snažan i sveobuhvatan, obuhvaćati cijene struje i plina, te limitirati rast cijena određenih proizvoda.

“Na stranačkim tijelima iznesene su konture paketa mjera koji će biti pravedan, snažan i sveobuhvatan, koji se tiče subvencija cijene struje i cijene plina i koji će također limitirati rast cijena određenih proizvoda. Omogućit će da hrvatski građanima tijekom jesenske i zimske sezone imaju dovoljno plina i struje i da to budu u stanju financijski iznijeti”, kazao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Detalje, međutim, nije želio otkriti.

Istaknuo je kako je cilj da ne bude ugrožena egzistencija hrvatskih obitelji.

Što se tiče očuvanja radnih mjesta, dodao je, da ona u ovom trenutku nisu ugrožena i da je Vladi najbitnije da bude visoka zaposlenost.

Plenković je također izrazio zadovoljstvo rezultatima turističke sezone koji su bolji od rekordne 2019. , te rastom BDP-a u drugom kvartalu od 7,7 posto. To će pomoći fiskalnim kapacitetima Hrvatske da se suoči s energetskom krizom i da suzbijemo inflatorne pritiske, poručio je.

Nakon konzultacija s koalicijskim i socijalnim partnerima mjere će u četvrtak biti predstavljene javnosti, najavio je.

Vlada ima nultu toleranciju na korupciju

Plenković se osvrnuo i na aktualnu aferu u Ini i ponovio da je loše što se tako nešto dogodilo ali dobro da su državne institucije reagirale.

Novac je zamrznut i nije nestao, nadzor koji je trajao sve ovo vrijeme imao je puni efekt, ustvrdio je premijer ponovivši kako Vlada ima nultu toleranciju na korupciju.

„Riječ je o pojedincima, a ne nekakvom politički sponzoriranom ili organiziranom naporu koji bi se mogao pripisati bilo kome, a kamoli stranci ili politici Vlade”, ustvrdio je.

„Nažalost dvoje od petero su članovi HDZ-a i oni su izbačeni, više nisu članovi, oni su nas osramotili i učinili štetu”, dodao je.

U srijedu kontakti s mađarskim Molom

Što se tiče uprave Ine, ponovio je da ona više nema povjerenje Vlade te najavio da su za srijedu planirani kontakti s mađarskim Molom gdje će ministar gospodarstva iznijeti hrvatsku poziciju.

Osvrnuo se i na oporbu za koju kaže da nastoji profitirati na toj aferi te poručio da će otkloniti sve oporbene inicijative za destabiliziranje parlamentarne većine i rušenje Vlade.

„Naš prioritet su građani i gospodarstvo”, naglasio je.

Za prosvjed koje ispred središnjice HDZ-a u subotu organizira udruga “Slobodni zajedno” rekao je da su “to oni isti antivakserski prosvjednici, ista ta ekipa koja je organizirala prosvjede u vremenu Covida”. Uputio je sve one koji kane participirati u prosvjedu da pogledaju tko su organizatori, tko ih plaća i u kakvom društvu će se naći.

„Nećemo prihvatiti da nam svaka šuša koja se sjeti zalijepi grijehe nekog drugog”, kazao je Plenković i dodao da neće pjevati po notama koje oporba hoće.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.09.2022.