Premijer Andrej Plenković obišao je u subotu ujutro mjesto pada bespilotne letjelice u Zagrebu gdje se provode istražne radnje te rekao da je riječ o letjelici sovjetske proizvodnje koja je lansirana s teritorija Ukrajine, ali da se još uvijek ne zna u čijem je posjedu bila.

“Ne znamo u čijem je posjedu bila… svi kažu da nije njihova”, rekao je Plenković.

Naglasio je i kako smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali, na sreću, jako puno sreće da nitko nije nastradao osim oštećenja 40-ak vozila na parkingu.

“To upućuje na potrebu i tješnje suradnje unutar samoga NATO-a jer ovo je zračni prostor NATO-a, i rumunjski i mađarski i hrvatski, i takvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati”, rekao je premijer Plenković i dodao kako će tu temu dignuti u svim tijelima i NATO-a i EU i detaljno ih obavijestiti o svemu te raditi na tome da se učinkovito i brzo reagira. 

Naglasio je da je odmah jučer upoznao sve lidere EU o čemu se radi i uputio pismo i glavnom tajniku NATO-a naznačivši da se tako nešto može dogoditi u nekom drugom gradu.

To je, kaže, teoretski mogla biti Budimpešta, Ljubljana i Bratislava i ono što je važno je da intenziviramo i pojačamo međusobnu suradnju.

“Je li to bilo slučajno, je li bila greška, je li bilo namjerno to u ovom trenutku ne znamo”, rekao je i dodao kako su ovdje i predstavci DORH-a, vojske i policije koji će zajedno raditi kako bi utvrdili činjenice.

Rekao je i kako će se najprije pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li vrijednih podataka u njoj kako bi se nešto više znalo, a komunicirat će se i s drugim državama kako bi se došlo do pravih informacija. 

U pratnji premijera su i nadležni članovi Vlade. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.03.2022.