Premijer je slušao i odgovarao na brojne, žestoke zastupničke primjedbe na državni proračun za 2022. koji je Vlada predložila.

Vlada je za zdravstvo izdvojila puno više nego je planirala, samo covid-19 koštao nas je više od 40 milijardi kuna, naglasio je u srijedu premijer Andrej Plenković odgovarajući na brojne, žestoke zastupničke primjedbe na državni proračun za 2022. koji je Vlada predložila.

Više od 20 zastupnika repliciralo je premijeru, a osobito žustri bili su ‘mostovci’ Nikola Grmoja i Miro Bulj, te Davor Bernardić iz Kluba SD-a.

Trošak korupcije je 60 milijardi kuna, to bi godišnje bilo 15 Peljeških mostova, no to je bilo dok vi niste stavili šape na institucije, počeli izvlačiti novce iz europskih fondova, poručio je premijeru Grmoja.

Grmoja Plenkoviću: Vaš odlazak je neizbježan

Bilo bi dobro kad bi s vama bili na nuli, ali smo u minusu. Kako je neizbježan odlazak glavne državne odvjetnice koja je štitila vašu Gabi, tako je neizbježan i vaš odlazak, izjavio je zastupnik.

„Ako se smatrate medvjedom pa imate šape, a ne ruke, onda to držite za sebe“, uzvratio mu je Plenković i naglasio kako je bilo „neopisivo zadovoljstvo“ izbaciti Most iz koalicije, odnosno Vlade.

Najnelojalnija, najpokvarenija, najdemagoškija i najpopulističkija nakupina lokalnih aktera koja se igra nacionalne politike. Razotkriveni ste tada, a i sada, kazao je Mostovu zastupniku.

‘Mostovcima’ je spočitnuo i da podržavaju covid prosvjede i narodu nude Ivermektin, lijek za životinje, za parazite kod životinja.

Ivemerktin kao doprinos borbi protiv Covida-19

Vidim da su vam šape tu, sad mi je jasnije otkud vam Ivemerktin kao doprinos borbi protiv covida-19, kazao je premijer, na što mu je Grmoja uzvratio da nitko i nikada iz Mosta nije zagovarao nikakav lijek.

Plenković se verbalno sukobio i s Buljem koji mu je spočitnuo da ne vodi brigu o inflaciji, „divljanju“ cijena. Amerika i Europa dršću, a vi i ministri ko Lolek i Bolek sve cvita, a ljudi teško žive, zdravstvo nam je u rasulu, kazao je.

„Drago mi je vidjet vas u Saboru, znači da se testirate i dobivate covid potvrde“, odgovorio mu je premijer i poručio kako je cijela njegova priča „teatar apsurda, najniža demagogija“, te kako ruši napore odgovornih koji upozoravaju da ćemo uskoro imati više od 11 tisuća umrlih od ili s covidom.

Vlada je prije dva mjeseca ograničila cijene benzina, kućanstva nisu osjetila rast cijena energenata, podsjetio je premijer Bulja.

Premijerovo izlaganje nije zadovoljilo ni Bernardića.

„Slušam vas i ne vjerujem, na vašem papiru eksplicitno piše ‘ne znamo kud idemo’, pitam se živimo li u istoj državi“, kazao je bivši predsjednik SDP-a, navodeći da Hrvatska gubi stanovništvo, korupcija izjeda društvo, nije obnovljena ni jedna kuća oštećena potresom.

Nije vas bilo godinu dana, prije toga ste bili u Gardalandu

Premijer mu uzvraća kako, možda, stvarno ne žive u istoj zemlji. Nisam vas vidio godinu dana do zadnjeg aktualnog sata, prije toga bili ste u Gardalandu, a mi smo tu, nismo u Bruxellesu, istaknuo je.

„Vi ste ostavili fenomenalne ugovore o prometu kad ste otišli s ministarskog mjesta“, uzvratio je premijer Siniši Hajdašu Dončiću (SDP) koji je izrazio zabrinutost brojnim stavkama označenim ‘usluge’, ‘informatička oprema’.

Podsjetio je kako je proračun povijesno crna kožna torba, kako su ministri financija u 18. stoljeću s takvim torbama prezentirali proračun.

Ja sam zabrinut jer vidim puno stavki ‘usluge’, ‘informatička oprema’, to je preko 100 milijuna kuna svaka stava, pa se bojim da te crne kožne torbe ne bi izlazile, a ne ulazile, kazao je zastupnik, podsjetivši da HDZ ima pravomoćnu presudu za to.

Premijer je najavio da će Vlada izraditi cjelovito rješenje za smanjenje PDV-a na higijenske potrepštine za žene.

„Nije dobro da nešto što je nužno, nije dostupno ženama, napravit ćemo cjelovito rješenje, odgovorio je Anki Mrak Taritaš (Glas) koja je pitala kad će se na pet posto smanjiti PDV na higijenske uloške i tampone.

Po komparativnoj statistici EK, Hrvatska će imati treći najveći rast od svih članica EU, to nije usporedba samih sa sobom, odgovorio je premijer Katarini Peović (RF) koja ga je prozvala da Hrvatsku uspoređuje samo sa sobom, ne s Europom.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 01.12.2021.