Nacija koja želi biti konkurentna, probitačna, ona se cijepi ne razmišljajući o tome dva puta, poručio je u srijedu premijer Andrej Plenković s Prstenova poslovnog foruma Zagreb, kojeg je organizirala Udruga Hrvata BiH Prsten.

Tema ovogodišnjeg, četvrtog Prstenova poslovnog foruma su prilike i prijetnje hrvatskom gospodarstvu u postcovid razdoblju, a u uvodnom je govoru premijer istaknuo da je je Vlada većinu kriza s kojima je bila suočena uspješno prebrodila te je Hrvatska danas bolja zemlja nego što je bila prije pet godina, gospodarstvo je snažnije, kriza s covidom također je dobro prebrođena.

Ponovio je da je kriza s covidom Hrvatsku stajala 34 milijarde kuna, plus dva razorna potresa sa štetama 129 milijardi kuna. “Neovisno o tome plaće i mirovine se isplaćuju i Hrvatska danas ima više osiguranika nego 2019. godine”, istaknuo je te dodao kako su preduvjeti za turističku sezonu maksimalno osigurani.

Ono gdje imamo problem, kako je kazao, je taj percepcijski element koji se manifestira kroz “nevjerovatnu sporost u procesu cijepljenja”.

Naveo je pritom primjer Malte koja se procijepila 80 posto te naglasio kako treba ohrabriti sve one koji imaju neke rezerve prema cijepljenju da se cijepe.

Ponovio je kako Hrvatska danas ima u hladnjacima 1,3 milijuna doza cjepiva. “Da se odluče danas svi naši sugrađani koji do sada to nisu učinili cijepiti  mi bi praktično nakon druge doze za mjesec dana ili šest tjedana bili bi na onom postotku koji se zove kolektivni imunitet i mogli bi automatski uklonili sve restriktivne mjere i nastavili funkcionirati bez problema”, rekao je.

Što se budemo sporije cijepili, kaže premijer, to ćemo duže kao narod biti izloženi virusu, duže ćemo imati restriktivne mjere, financijske, ekonomske i zdravstvene štete, povećavat će se broj preminulih, dovodit ćemo sebe u nepovoljniji položaj u odnosu na one koji su tu zaštitu, cijepljenje, imunitet “munjevito usvojili”.

‘Ljudi, cijepite se, ne čekajte, ne oklijevajte. Svatko tko oklijeva usporava one odgovorne, munjevite, brze, koji su razumni i racionalni, a to je ovih 45 posto koji su to već napravili. Potaknimo i ove druge da budu jednako odgovorni prema svima kao što su to ovi koji su to već učinili’, poručio je Plenković. 

U uvodnom govoru na skupu u organizaciji udruge Hrvata BiH Prsten premijer je istaknuo kako su Hrvatska i BiH prijateljske zemlje, politički, geografski i ekonomski neraskidivo vezane.

Istaknuo je i važnost političke stabilnosti. “Politička stabilnost  je načelo od kojeg neću odustati, jer to je preduvjet svega. Ako je u zemlji politička stabilnost, onda je to dobro, onda je to prvi indikator da se s tom zemljom može surađivati, da se u nju može investirati”, rekao je. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.07.2021.