Nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja, rekao je u nedjelju premijer Andrej Plenković nakon što je Sarajevo zatražilo od Zagreba da preuzme progon visokih hrvatskih časnika koje sumnjiči za ratne zločine.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u Zagrebu potvrdilo je u subotu da je od bosanskohercegovačkih tužitelja primilo dokument u kojem traže da Hrvatska preuzme progon 14 generala zbog navodnih zločina u operaciji Bljesak 1995. 

Najavilo je da će predmete proslijediti državnom odvjetništvu koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima.

“Ne mogu prejudicirati što će državno odvjetništvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako riješi taj problem“, izjavio je premijer novinarima u Sinju. 

“Što se nas tiče, Bljesak i Oluja su vojno-redarstvene operacije koje su bile oslobodilačkog karaktera i koje su Hrvatskoj ponovno donijele integritet državnog teritorija“, istaknuo je. “To su operacije na koje ćemo biti ponosni i ništa ih, nikakvi procesi, bez obzira kako se oni pokretali, neće dovesti u pitanje“. 

Predsjednik Zoran Milanović je u četvrtak, na obljetnici Oluje u Kninu, rekao da se radi o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike.

U nedjelju je dodao da se radi o “sabotaži” i “trovanju odnosa između dviju država”. “Ovo je samo političko pitanje, nema veze s pravosuđem“, rekao je Milanović u Sinju gdje se održava alka. 

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Ranije u nedjelju su hrvatske stranke u BiH priopćile da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za “sramotni zahtjev” i pozvali tužitelje da se se umjesto “manipulacija” posvete razotkrivanju nerazriješenih zločina nad Hrvatima u BiH.

U vojno-policijskoj akciji Bljesak u svibnju 1995. hrvatske su snage oslobodile zapadnu Slavoniju koju su četiri godine držali pobunjeni lokalni Srbi. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.08.2021.