Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je izabran za potpredsjednika međunarodne demokršćanske političke organizacije CDI, čija je članica i Europska pučka stranka (EPP), priopćeno je u četvrtak iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). 

CDI (Centrist Democrat International), osnovan je 1961. godine, a može ga se smatrati pandanom EPP-a na svjetskoj razini. 

Grupacija okuplja stranke pet kontinenata koje dijele demokratske, tradicionalne i univerzalno-humanističke vrijednosti i promoviraju političku, gospodarsku, socijalnu i kulturnu suradnju, stoji u priopćenju HDZ-a koji se CDI-ju pridružio 1995. godine. 

Na sastanku Izvršnog odbora CDI-ja u četvrtak, predsjednik hrvatske vlade i HDZ-a predložen je, pa izabran, za potpredsjednika tog udruženja stranaka. 

CDI na svojim službenim stranicama u četvrtak navodi 14 potpredsjednika, među kojima su mađarski i slovenski premijeri Viktor Orban i Janez Janša, kao i čelnik španjolske Narodne stranke Pablo Casado. 

Predsjednik CDI-ja je bivši, 30. kolumbijski predsjednik Andres Pastrana Arango, a glavni tajnik Antonio López-Istúriz White koji istu funkciju vrši i u EPP-u. 

Plenković je u svom obraćanju putem video-veze zahvalio kolegama na povjerenju te istaknuo da suvremeni izazovi s kojima je svijet suočen, od borbe protiv bolesti covid-19, klimatskih promjena, migracija, siromaštva i sigurnosnih pitanja, zahtijevaju snažnije globalno jedinstvo i solidarnost, priopćio je HDZ.

U svom obraćanju je dodao da je Hrvatska donirala već više od milijun doza cjepiva. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 28.10.2021.