Premijer Andrej Plenković primio je u utorak predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića u Banskim dvorima te pozvao političare u Bosni i Hercegovini na žuran dogovor o reformi izbornog zakona i ograničenoj ustavnoj reformi, priopćila je vlada. 

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a BiH razgovarali su o zastoju reforme izbornog zakonodavstva BiH te aktualizaciji navedene problematike na europskoj i globalnoj razini u svjetlu zaštite stabilnosti, mira i napretka BiH.

Na tragu dokumenata Europske unije, osobito nedavno usvojenog Strateškog kompasa EU-a i predstojećeg izvješća o BiH, istaknuto je kako je reforma izbornog zakonodavstva jedan od ključnih koraka za stabilizaciju i funkcionalnost BiH, navodi se u priopćenju. 

Plenković je pozvao na nastavak pregovora političkih aktera u BiH, poručivši da se reforma izbornog zakona i ograničena ustavna reforma, temeljene na provedbi presuda domaćih i stranih sudova, trebaju žurno dogovoriti. 

Istaknuo je da je neprihvatljiv nastavak postojeće prakse, po kojoj brojniji konstitutivni narod (Bošnjaci) u Federaciji BiH nadglasava malobrojniji konstitutivni narod (Hrvati), te mu bira predstavnike koji nemaju podršku birača iz redova hrvatskog naroda u BiH, ističe se u priopćenju. 

Dodao je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći u postizanju dogovora koji će osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih u BiH, a s kojom Hrvatska želi graditi dobrosusjedske odnose te intenzivirati gospodarsku suradnju.

Opstruiranje i odugovlačenje prijeko potrebne izborne reforme ozbiljno će narušiti odnose između naroda u Bosni i Hercegovini, ali i put prema Europskoj uniji, istaknuo je Čović.

Naglasio je da ključni segmenti izbornog zakona koji omogućavaju legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda moraju biti ugrađeni u konačno rješenje poštujući Ustav BiH, dodaje se u priopćenju. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.04.2022.