Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak da će se razgovori sa saborskom oporbom oko ustavnih promjena u vezi referenduma, za koje je vladajućima potrebna potpora dijela tih zastupnika, voditi samo na tu temu, “što je jasno iskomunicirano oporbenim klubovima”. 

“Prijedlog HDZ-a odnosi se samo na ovu temu, ne dirajući bilo koju drugu temu, to je vrlo jasno iskomunicirano svim klubovima u Hrvatskom saboru. Tko želi poboljšati okvir za referendum, mislim da će se priključiti ovoj inicijativi, tko želi to sada ponovno politikanstki politizirati, taj neće. I to je odgovornost onda tih, a ne nas”, rekao je Plenković u Splitu.

Rekao je to odgovarajući na pitanje kakvu će poziciju zauzeti HDZ ako lijeve stranke budu uvjetovale podršku inicijativi za promjenu ustava oko referenduma zahtjevom da u Ustav uđe i pravo žena na izbor kada je riječ o pobačaju.

Dodao i da je za promjenu Ustava potreban 101 glas, a da će HDZ razgovarati sa svima u Hrvatskom saboru. Oni koji neće htjeti sudjelovati u toj inicijativi, “neka objašnjavaju svoje pozicije”, poručio je. 

“Mi želimo kvalitetno regulirati referendum, sniziti broj potpisa, regulirati kvorum, omogućiti da prije nego se krene u skupljanje potpisa prethodno provjeri da li je neko pitanje u skladu s ustavom i da li je uopće dopušteno da bude predmetom referendumskih inicijativa”, rekao je dodajući da HDZ predlaže kvalitetno rješenje.

Osvrnuo se poruku iz sadržaja programske knjižice koju je HDZ objavio uoči Općeg sabora koji se održava u subotu, a koja se odnosi na istospolne zajednice. 

Rekao je kako u programu stoji rečenica da HDZ obitelj drži temeljnom vrijednosti i jezgrom hrvatskog društva.

“A uz to kaže da poštujemo, naglasak je na poštovanju, i druge oblike obiteljskog života. Onda to znači da je HDZ stranka desnog centra, suvremena, moderna, uključiva, tolerantna koja zna što su vrijednosti ljudi koji se u njoj okupljaju, ali ima poruku i za one koje su u drugačijim situacijama. I to je ono najvažnije”, rekao je Plenković.

Poručio je da se – kada se ta poruka pažljivo pročita – shvaća da su to vrijednosti koje, kako je dodao, imaju praktički sve stranke naše političke obitelji, i međunarodne i europske. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.06.2022.