Hrvatski premijer Andrej Plenković posjetit će Sarajevo idućeg tjedna s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom kako bi utjecali na to da BiH ispuni sve kriterije za otvaranje pregovora o članstvu u EU-u, kazao je Plenković u četvrtak.

Hrvatski i nizozemski premijer te Von der Leyen idu u Sarajevo “u nastojanju da se poduzme još nekoliko važnih koraka kako bi BiH ispunila sve kriterije za otvaranje pregovora o članstvu u Europskoj uniji”, kazao je Plenković na početku sjednice vlade. 

“Radimo sve da se ta odluka donese u ožujku. Hrvatska je najsnažniji i najveći zagovornik BiH u europskim institucijama”, dodao je.

Europski čelnici donijeli su na sastanku Europskog vijeća u prosincu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, dok će se na sastanku u ožujku odlučiti o eventualnom otvaranju pregovora s BiH ako se ispune kriteriji.

“Europsko vijeće je odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom te je dalo kandidatski status Gruziji. EU će otvoriti pregovore s BiH kada ona postigne neophodan stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo i pozvao je Komisiju da ga do ožujka izvijesti o stavu oko donošenja takve odluke“, napisao je tada predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na X-u.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.01.2024.