Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak kako je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o promjeni izbornog zakona BiH “mudra” i u interesu bosanskohercegovačkih Hrvata, napomenuvši da u ovom trenutku Schmidt više od toga nije mogao napraviti.

“Mislim da je to mudra odluka, pravedna odluka koja je ne samo u interesu Hrvata u BiH nego i u interesu dobrog funkcioniranja na razini Federacije i predstavlja tek prvi korak u daljnjim razgovorima o promjenama izbornog zakona i osiguranja dugoročne ravnopravnosti u BiH”, kazao je novinarima Plenković nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u nedjelju je iskoristio bonske ovlasti i nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka.

Te promjene idu u korist Hrvata u susjednoj zemlji jer je potreban veći postotak zastupnika u domovima naroda za formiranje entitetske vlade, čime je smanjena mogućnost da mnogobrojniji Bošnjaci formiranju vladu bez hrvatskih stranaka.

Međutim, po četvrti je put za hrvatskog člana predsjedništva, glasovima bošnjačke većine usprkos zanemarivom broju glasova u većinski hrvatskim područjima, izabran predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Hrvatski premijer je ponovio kako je izbor Komšića “nezdrava poruka za dobre odnose između konstitutivnih naroda, za međusobno povjerenje”, dodavši da je kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora Borjana Krišto odnijela pobjedu kod hrvatskih glasača.

Plenković je istaknuo kako se nije moglo očekivati da će taj problem biti riješen i da Schmidtova odluka predstavlja ono što se “maksimalno” u trenutnim okolnostima moglo postići.

“On to nije mogao mijenjati sada, mijenjao je ono što je mogao”, dodao je.

Hrvatski je premijer podsjetio da su svi relevantni politički akteri ranije potvrdili da će se nastaviti razgovori o izbornoj reformi nakon izbora te da bi način izbora članova predsjedništva trebao biti predmet razgovora.

Kooperativno, a ne vikom do rezultata

Schmidtova odluka dokaz je kako je vladina politika ispravna, a ne pristup hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, smatra Plenković.

Istaknuo je da je vlada “cijelo ovo vrijeme bila u komunikaciji sa Schmidtom” i to “kooperativno, suradno” uz stalno tumačenje i s argumentima u fokusu.

„Drago mi je da smo svojom politikom traženja partnera, saveznika, zagovaranja povratka povjerenja između Hrvata i Bošnjaka, zagovaranja BiH kao susjedne i prijateljske države, učinili maksimalne napore i da su doveli do rezultata”, kazao je Plenković.

S druge strane, pokazalo se da u “vanjskopolitičkim aktivnostima od vikanja, vrijeđanja, blokiranja i sličnih metoda koje je zagovarao primjerice Milanović, nema apsolutno nikakve koristi, može biti samo štete”.

“Usprkos njegovom vrijeđanju Schmidt je zahvaljujući argumentima koje smo mi podastrijeli o zaštiti Hrvata, donio u nedjelju ispravnu odluku i ona će olakšati formiranje vlasti”, dodao je.

Na pitanje o inicijativi oporbenog Mosta da se Željka Komšića proglasi nepoželjnom osobom  u Hrvatskoj, Plenković je odgovorio da je ona “bez veze”.

“To su ljudi koji svo ovo vrijeme za Hrvate u BiH nisu učinili ništa – nula, zero. Jedino što žele neku vidljivost i kritiku vlade odnosno HDZ-a. Sada kada su teško poraženi jer ovo nisu očekivali onda su se odjednom ‘gle čuda’ sjetili ideje da se Komšića proglasi personom non grata”, dodao je.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.10.2022.