Predsjednik vlade Andrej Plenković u nedjelju ujutro stigao je u Kijev gdje će se sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, premijerom Denisom Šmihalom i predsjednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom, priopćeno je iz Banskih dvora. 

U Kijevu je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica”, navodi vlada u priopćenju. 

Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati Plenkovića s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine.

Veleposlanica se vratila u Kijev

Plenkovićev posjet Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije.

Premijer je prije invazije boravio u službenom posjetu Ukrajini u prosincu 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u kolovozu 2021.

Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo RH u Ukrajini.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.05.2022.