Kroz projekt “Slavonija” u pet slavonskih županija do sada je uloženo 2,95 milijardi eura, od čega je isplaćeno 2,5 milijardi eura, a održavanje sjednica savjeta od 2017. godine pokazuje sustavnost i prisutnost Vlade na ovome području, rekao je u petak premijer Andrej Plenković.

Predsjedajući 16. sjednicom Vladina savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Đakovu Izvijestio je kako je do sada isplaćeno u Osječko-baranjskoj županiji, 1,1 milijardi eura, Vukovarsko-srijemskoj 633 milijuna eura, Brodsko-posavskoj 337 milijuna eura, Virovitičko-podravskoj 329 milijuna eura i Požeško-slavonskoj 247 milijuna eura.

Ističe kako kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) središta  pet  slavonskih županija imaju alokacijju od 164 milijuna eura, što predstavlja okvir za podršku županijama i gradovima.

Suzbijena afrička svinjska kuga

Govoreći o problemu afričke svinjske kuge (ASK),premijer je ocijenio kako je Vlada uz pomoć struke i nadležnih službi, uspjela suzbiti epidemiju ASK, znanstvenim i stručnim metodama, što je bilo jedino moguće, jer za tu bolest još uvijek nema lijeka, ni cjepiva.

Taj problem imao je i svoju političku dimenziju jer su se brojne manje stranke s ovoga područja pojavile  kao svojevrsni glasnogovornici i odvjetnici svinjogojaca. Međutim. sada se sve samo od sebe razotkriva, i sada oni sami priznaju tko je više u političkom smislu animirao tu temu, a da s poljoprivredom nema veze, rekao je Plenković ocijenivši kako nisu uspjeli pokušaji nanošenja političke štete Vladi.

Prije epidemije ASK  imali smo registriranih 800 tisuća svinja u Hrvatskoj, a danas ih imamo više od 950 tisuća, a kakav je odjek bio u medijima, mogao se steći dojam da neće biti niti jedne, dodao je Plenković.

Podsjetio je, kako je nakon posljednje sjednice Savjeta u Otoku, Vlada pomogla brojnim županijama u saniranju šteta od prirodnih nepogoda i najvećeg nevremena koje je pogodilo Hrvatsku u posljednjih 140 godina.

Porast BDP-a, plaća i mirovina

U međuvremenu smo došli u situaciju da nam BDP raste, inflacija se smanjuje, rastu prosječna, medijalna,  minimalna plaća i mirovine, a ukupno smo umirovljenicima, do zadnjeg paketa, isplatili sedam jednokratnih dodataka vrijednih  450 milijuna eura, kazao je premijer.

Ističe kako Hrvatska trenutno ima najviši kreditni rejting u povijesti, da je u tijeku realizacija brojnih infrastrukturnih projekata, poput dovršetka izgradnje cestovnog koridora 5C kroz Baranju. Nastavljaju se i brojna ulaganja u bolnice, domove zdravlja, centre kompetencije, distribucijske centre za voće i povrće, što, kako je rekao, svjedoči o velikom investicijskom zamahu.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić kazao je kako je ova Županija pri samom vrhu u povlačenju EU sredstava, među kojima su financirani projekti Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, Gospodarskog centra  te novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, a samo ova tri projekta vrijedna su 40 milijuna eura.

Pri kraju je izrada projektno tehničke dokumentacije za niz projekata, poput Centra za gospodarenje otpadom te istraživanja geotermalnih izvora, a završena je projektna dokumentacija za izgradnju novog osječkog KBC-a, a riječ je o projektima koji su se poticali kroz aktivnosti Savjeta, rekao je Lukić.

Sve se više ljudi vraća

Đakovački gradonačelnik Marin Mandarić kazao je kako se u zadnje vrijeme bilježi se sve značajniji broj ljudi koji su se vratili u Hrvatsku, jer se kvaliteta života popravlja,

Dodao je kako se u Đakovu od 2015. godine broj radnih mjesta povećao za 1100, a broj obrta je ponovno preko tisuću, odnosno vratio se na razinu prije ekonomske krize 2008. godine.

Na sjednici u Đakovu predstavit će se informacija o regionalnom razvoju kroz ulaganja na području Slavonije, Baranje i Srijema, informacija o ulaganjima u poljoprivredu, ostvareni rezultati i plan ulaganja u 2024. kroz Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, projekt povratka Hrvatske vojske u Beli Manastir te projekt razvoja kontinentalnog turizma.

Uručeni brojni ugovori

Uoči sjednice, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručio je ugovore Udruzi osoba s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije, Društvu multiple skleroze Virovitičko-podravske županije, Gradskom društvu Crvenog križa Valpovo i Udruzi Veličanka. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uručila je Ugovor za energetsku obnovu zgrade Muzeja Đakovo.

Ugovori su ukupno vrijedni više od pet milijuna eura.

Premijer Plenković sastao se s đakovačko-osječkim nadbiskupom mons. Đurom Hranićem, obišao gradilište nove zgrade Hrvatskog zavoda za socijalni rad te sudjelovao svečanost dodjele povelje Tradicija uzgoja lipicanaca, u đakovačkoj Državnoj ergeli lipicanaca.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, instrumenata i programa EU i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.01.2024.