Predsjednik  Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je u petak u Splitu na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije, istaknuvši kako je to jedan od najutjecajnijih hrvatskih dnevnika, te je najavio donošenje novog zakona o medijima.

“Ovo je veliki jubilej jednog od ključnih i najutjecajnijih hrvatskih dnevnika, koji ne samo da predstavlja kulturu življenja, nego ima i širi doseg za cijeli politički, ekonomski i kulturni kontekst u  Hrvatskoj”, rekao je premijer Plenković na večerašnjoj svečanosti u splitskoj Galeriji Ivana Meštrovića.

Podsjetio je da je Slobodna Dalmacija pratila lokalne, nacionalne i globalne teme te sport, a kroz taj dnevni list prošla su vrhunska pera novinarstva i književnosti.

“Posebice od demokratskih promjena 1990. godine u Hrvatskoj, Slobodna Dalmacija je imala ogroman upliv u razvoju suvremene Hrvatske i njenog medijskog prostora”, naglasio je premijer Plenković.

Dodao je kako je u pred internetsko vrijeme  Slobodna Dalmacija bila “prozor u svijet”.

Spomenuo je  i “kritičnost” i “oštre opaske”  Slobodne  Dalmacije, rekavši kako je to dobro te da mediji trebaju biti korektiv onima koji dobiju povjerenje u politici ili imaju utjecajne uloge u drugim sferama javnog života, jer to pridonosi nalaženju najboljih rješenja.

Premijer Plenković istaknuo je također da Vlada i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i njezin tim pripremaju novi zakon o medijima.

“To će označiti iskorak nakon 20-ak godina postojećeg zakona o medijima, i razmišljamo i o novim ovlastima Vijeća za elektroničke medije, razmišljamo o poštivanju profesionalizma u novinarstvu te kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti , i o kriterijima za provjeravanje podataka i istinitosti informacija,” poručio je Plenković.

Naglasio je kako u internetsko i konfliktno vrijeme živimo u svijetu hibridnih ratova.

“Stoga kao država, podupiremo neovisnost medija i njihovu financijsku održivost i tako jačamo ono što je najvažnije,  a to je hrvatska demokracija,” istaknuo je premijer  Plenković, dodavši kako u tom pogledu Slobodna Dalmacija daje veliki doprinos.

Na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije  bili su brojni gosti iz političkog i javnog života, iz sporta, medija, popularne glazbe, gospodarstva, kulture. 

Uz premijera Plenkovića bili su i ministri Branko Bačić, Ivan Malenica, Vili Beroš, Josip Aladrović, Davor Filipović, Radovan Fuchs, Šime Erlić, Nina Obuljen Koržinek, kao i glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Na svečanosti Slobodne Dalmacije su dodijeljene i tradicionalne nagrade novinarima, a Damir Tolj je dobitnik godišnje nagrade za novinarstvo.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.06.2023.