Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu da je potrebno ispitati je li on osobno bio metom nedavnog napada na Banske dvore i optužio je Miroslava Škoru, Most, televizijsku emisiju Bujica i list Hrvatski tjednik za širenje mržnje i agresije prema njemu, čije “sjeme” je još 2016. “posijao” predsjednik države Zoran Milanović.

Plenković je oštro prozvao sve koje smatra odgovornima za širenje ozračja mržnje i netolerancije, istaknuvši da napadač koji je u ponedjeljak teško ranio policajca ispred Banskih dvora nije mogao sam doći na tu ideju već je to posljedica atmosfere koju su stvorili “huškači”.

“To su oni koji zagovaraju govor mržnje, tu konkretno mislim na Domovinski pokret i sve njegove frakcije”, rekao je.

“Budući da treba podsjetiti hrvatsku javnost, upravo su oni, zajedno s Mostom u izbornoj kampanji izašli s tezom da hoće s HDZ-om, ali ne i s Andrejem Plenkovićem kao predsjednikom vlade i predsjednikom HDZ-a”, nastavio je premijer.

“To su te njihove huškačke poruke koje oni puštaju u javnost kroz različite medije, različite emisije, tu ću konkretno, bez ikakvih ograda, imenovati Bujicu, Hrvatski tjednik, kao dva eklatantna primjera širenja govora mržnje koji su osobito usmjereni i prema meni osobno sve ove godine i koji su možda potaknuli ovoga mladog čovjeka i ozračje kojim je on bio okružen da napravi ovakav napad, pokušaj teškog ubojstva s terorističkim elementima na zgradu vlade”, naglasio je Plenković.

U ponedjeljak je ispred Banskih dvora 22-godišnji Danijel Bezuk teško ranio policajca koji je čuvao zgradu vlade, a potom izvršio samoubojstvo.

Škoro kao klaun

Plenković je prozvao zastupnike Domovinskog pokreta Ivana Penavu i Karolinu Vidović Krišto te predsjednika te stranke Miroslava Škoru zbog njihovih izjava o napadu na Banske dvore.

Za Škoru je rekao da “bi mu bilo puno pametnije da je ostao u estradi, a ne da se bavi politikom jer ovako djeluje kao neuvjerljivi klaun”.

“Dobro znam kako se boriti protiv onih koji šire mržnju i zato sam ih markirao prije izbora da nisu partneri za suradnju”, rekao je.

Kritizirao je i lijeve komentatore koji nisu našli za shodno “pogledati HDZ od prije 2016. godine i danas. Neka se zapitaju zašto je došlo do transformacije i tko ju je proveo”.  

Na komentar novinara da je i on bio gost emisije Bujica, Plenković je rekao da su tada okolnosti bile drugačije, ali da iza svega što je rekao stoji i danas.

“Tada su okolnosti bile drugačije nego što su danas. Iza svega što sam rekao stojim. U tom trenutku nisam bio predsjednik HDZ-a, što nije nevažno.”, naglasio je.

“Pogledajte HDZ danas, rezultate izbora i ono što je bilo prije. Transformativni proces koji sam 2016. definirao kao ključan. Neki koji nisu u strankama misle da se to radi prečicama.  Ne radi se to tako. To se radi postupno, mukotrpno i dugo”, rekao je Plenković.

“Proces transformacije HDZ-a vodimo četiri godine, stabilizirali smo stranku, pozicionirali je na desni centar, a ne na rub političkog spektra, ne na radikalizam i ekstremizam. Oni koji su pripadnici tog dijela političkog spektra nisu naše društvo”.

Plenković je najavio i oštru borbu protiv huškanja i netolerancije.

“Film koji su priželjkivali neće gledati, frustracija koju imaju i govore kakve smo čuli od Ivana Penave, jutros od Karoline Vidović Krišto i komentar Miroslava Škore kojem bi bilo puno pametnije da je ostao u estradi, a ne da se bavi politikom jer ovako djeluje kao neuvjerljivi klaun. Vodit ćemo oštru političku borbu protiv onih koji su huškači i siju netoleranciju u hrvatskom društvu’, rekao je Plenković. 

Milanović posijao sjeme mržnje

“Onaj tko nije shvatio da HDZ 2020. godine i onaj od prije nekoliko godina više nije isti, taj ima problem percepcije i shvaćanja dubine promjena. To je ključ i najbitnija poruka koju želim danas dati. To govorim isključivo lijevom političkom spektru”, rekao je Plenković, dodajući da je “sjeme mržnje i agresije prema meni u eter 2016. godine u političkoj utakmici između HDZ-a i SDP-a tada ubacio Zoran Milanović”.

“On je taj koji je krenuo s etiketama, diskreditacijama, napadima, koje je kasnije preuzela krajnja desnica i to doživjela kao neke činjenice. Svu tu mržnju i blato su bacali na mene četiri godine da bi to eskaliralo pokušajem teškog ubojstva, a po meni puno više od toga. Moramo se zapitati odakle korijeni mržnje”, rekao je.

HDZ uvjerljiviji od Lakersa

Plenković je komentirao i poziv novog predsjednika SDP-a Peđe Grbina, koji je pozvao parlamentarne stranke na razgovor.

“To je onaj gospodin koji je otišao u Veliku Goricu umjesto u Novu Gradišku. U srpnju sam osobno pozvao sve ključne lidere političkih grupacija da dođu na razgovor. U momentu kad smo imali formiranu parlamentarnu većinu da razgovaramo o borbi protiv korone, gospodarskom oporavku, europskim sredstvima, već smo imali 22 milijarde  iz Bruxellesa”, rekao je. 

“Tada su to odbili svi, SDP, Most, Domovinski pokret, Možemo!, grupacija malih stranaka koje su u nekim skupinama. Je li im bilo neugodno razgovarati s predsjednikom vlade? Nisam shvatio zašto su odbili”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Stalnom predstavništvu RH pri EU-u u Bruxellesu prije početka dvodnevnog samita europskih čelnika.

“Rezultat SDP-HDZ, tj. HDZ s minimalnim brojem partnera protiv 11 aktera na izborima, bio je 66-41. To je uvjerljivije nego što su Lakersi pobijedili Miami”, rekao je Plenković uspoređujući rezultate izbora s nedavnim finalom NBA lige.

Kad nekog pobijedite 25 razlike to nije ‘knap’ pobjeda, to je snažna pobjeda koja njih ostavlja u opoziciji a krajnje desne skupine kao što su Most, van parlamentarne većine. Unatoč tome ja ih kao predsjednik vlade pozivam u srpnju na razgovor, ne tajan, u podrumu, u vrijeme lockdowna, nego u uredu koji je napadnut u ponedjeljak. Što oni rade zadnja dva mjeseca?”, rekao je Plenković.

Motiv napada likvidacija premijera?

Plenković je za napad u ponedjeljak u Zagrebu ponovio tezu da je riječ o pokušaju teškog ubojstva, “a po mom dubokom uvjerenju riječ je o kaznenom djelu s elementima terorizma budući da je riječ o unaprijed planiranom napadu na zgradu vlade, pucano je na tri policijska službenika, da je bilo ljudi koji rade u vladi, tragedija bi bila još veća”.

Kazao je kako očekuje da istraga utvrdi koji su bili motivi za napad, “je li motiv bio likvidacija predsjednika vlade. To želim da se ispita jer moramo stati na kraj ovakvim pokušajima destabilizacije političkog sustava”.

“Očekujem da uđemo u gnijezda huškanja, netolerancije, granica je prijeđena. Imam dovoljno informacija koje su mi javno dostupne da bih došao do ovog zaključka”, dodao je.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 15.10.2020.