Hrvatska će zabraniti ulazak ruskim avionima u zračni prostor, najavio je u nedjelju na konferenciji za medije hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Vlada je već na ovim konzultacijama danas donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet (ruskim) avionskim kompanijama”, kazao je Plenković.

Hrvatski premijer je kazao da će ta mjera stupiti na snagu “po mogućnosti već sutra” (u ponedjeljak) te da će “provedbene odluke” biti usvojene na sjednici vlade u ponedjeljak.

Takvu su odluku ranije u nedjelju, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, donijele Njemačka, Italija i Francuska.

Ranije su ruskim zrakoplovnim kompanijama ulazak u zračni prostor zabranile Velika Britanija, Irska, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Slovenija, Češka, Finska, Litva, Latvija, Estonija. Raste popis europskih zemalja pa se tako pridružuju Španjolska, Belgija, Nizozemska, lMalta, Austrija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Danska, Norveška, Island.

Izvan Europe takvu je odluku najavila je i Kanada, druga po veličini zemlja na planetu.

Pojedine države članice Europske unije, poput Francuske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Nizozemske i Belgije,  donijele su odluke o slanju uglavnom protutenkovskog oružja i municije Ukrajini. 

Plenković je kazao da će vlada o tome odlučiti u ponedjeljak te da je ministarstvo obrane pripremilo prijedlog.

„Mi ćemo također donijeti određene odluke o potpori Ukrajini koja je žrtva agresije koja će se odnositi na obrambenu suradnju, prije svega zaštitnu opremu i određenu drugu opremu kako bismo odgovorili na njihov zahtjev“, istaknuo je Plenković.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 27.02.2022.