Zbog politike predsjednika Zorana Milanovića nitko iz međunarodne zajednice nije voljan pomoći da se riješi hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini, kazao je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Milanović je jedna vanjskopolitička štetočina kakvu Hrvatska nikada nije vidjela. Čovjek koji je napravio toliko štete Hrvatskoj u međunarodnim odnosima, da nema koga nije izvrijeđao, nema koga nije uvrijedio, nema kome nije odbrusio i nema koje mostove nije porušio”, kazao je Plenković u Sućurju.

“Da mi vodimo vanjsku politiku kakvu vodi Milanović, ne bi bilo Schengena, ni eura ni Pelješkog mosta niti bi imali kvalitetne odnose sa susjednim zemljama… A da ne govorim o tome što je govorio o (visokom predstavniku Christianu) Schmidtu, što je izgovorio o SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Mađarskoj”, dodao je.

Istaknuo je i da nakon Milanovićevih izjava predstavnici drugih stranih zemalja zovu vladu i govore: ‘Hvala Bogu da postojite, da nema Vas ne znamo što bismo o Hrvatskoj mislili”.

“Zahvaljujući njegovoj politici nitko u međunarodnoj zajednici nije više voljan pomagati da se riješi hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini”, poručio je hrvatski premijer.

“Ne može se vrijeđati sve druge i onda očekivati da ti isti drugi pomažu Hrvatsku i Hrvate. To je abeceda i bontona i normalnog ponašanja među ljudima, a sigurno je to isti način i modalitet suradnje među državama”, dodao je premijer.

Plenković se osvrnuo i na medijske napise da će visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt ubrzo iskoristiti tzv. bonske ovlasti kako bi izmijenio izborni zakon.

Prema nacrtu izmjene zakona koji su objavili mediji promijenio bi se način izbora delegata u Domove naroda Federacije BiH, na način da bi samo županije u kojima živi najmanje tri posto od ukupnog broja pripadnika konstitutivnog naroda u Federaciji BiH delegirale predstavnike u Dom naroda. 

Trenutni zakon omogućava brojnijim Bošnjacima da izaberu trećinu hrvatskih delegata u Dom naroda, a u tom bi se slučaju bez hrvatskih predstavnika mogla formirati entitetska i državna vlada.

Plenković je kazao da je cilj Schmidtova prijedloga “donekle” popraviti “ono što se popraviti u ovoj fazi može i da Hrvati nakon izbora budu u poziciji sudjelovati i participirati u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti na način da to zaista budu legitimni predstavnici političkih stranaka Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

“Ja očekujem da ono što se u ovoj fazi može napraviti da gospodin Schmidt napravi, a da nakon toga, nakon stvaranja jedne pozitivnije atmosfere i ponovne izgradnje povjerenja prije svega između Hrvata i Bošnjaka, dođemo u fazu da možemo ići korak dalje, a korak dalje je cjelovita ustavna i izborna reforma u BiH”, dodao je.

Plenković je komentirao i stavljanje Hrvatske na popis “neprijateljskih zemalja” Ruske Federacije.

“U dobrom smo društvu”, kratko je odgovorio.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.07.2022.