U tjednu kada Crikvenica slavi svoje dane, očekuje nas značajno sportsko događanje. Riječ je o najstarijem plivačkom maratonu na Jadranu, o 112. Plivačkom maratonu Šilo-Crikvenica, koji je dio „Crikvenica Summer Showtime“ događanja, a tradicionalno se pliva 15.8., na dan Velike Gospe.

Maraton je to koji još od davne 1910. godine morskim putem povezuje dva mjesta, kada se u organizaciji ondašnjega Lječilišno-turističkog povjerenstva prvi put održala međunarodna plivačka utakmica u preplivavanju od Šila do Crikvenice.

Prijave su počele 19. srpnja u 14:00 sati, a broj sudionika raste iz dana u dan. Osim iz Hrvatske, natjecatelji nam dolaze iz Slovenije, Italije, Francuske, Belgije…

Prijave se zatvaraju 8. kolovoza u 12:00 sati, zato požurite! Zainteresirani se natjecatelji moraju prijaviti propisanom on-line prijavnicom, koja se nalazi na web stranici www.rivieracrikvenica.com i Facebook stranici Plivački maraton Šilo-Crikvenica.

Za sudjelovanje na maratonu potrebno je uplatiti nepovratnu kotizaciju i to unutar dva radna dana nakon izvršene prijave. U protivnom, prijava se smatra nepotpunom i prijavitelj se briše s popisa sudionika maratona. Kotizacija iznosi 200,00 kn (27,00 €).

Natjecatelji u dobi od 14 godina i mlađi plaćaju kotizaciju u iznosu od 50,00 kn (7,00 €), kao i osobe s invaliditetom. Svaki je natjecatelj dužan organizatoru dostaviti potvrdu o uplati kotizacije na e-mail maraton@tzg-crikvenice.hr, a osobe s invaliditetom i presliku invalidske iskaznice.

U cijenu je uračunato osiguranje plivača kod osiguravajuće kuće, službena majica – suvenir maratona, čip za mjerenje vremena, medalja za sudjelovanje i obrok -„lunch paket“ – nakon utrke.  Sudionici s prebivalištem na području Grada Crikvenice nisu obvezni platiti kotizaciju (kao dokaz se predočava osobna iskaznica; za malodobne adresa roditelja).

Žene i muškarci se natječu istodobno, ali se rezultati ocjenjuju odvojeno, i to u 18 kategorija. U tijeku trajanja natjecanja primjenjuju se pravila Hrvatskoga saveza za daljinsko plivanje, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri

Po prvi puta otkada se održava maraton, start je u kasnijim popodnevnim satima, točnije u 18:00 sati iz mora u Šilu na otoku Krku, a cilj na vrhu zapadnog lukobrana ispred Gradskog plivališta u Crikvenici. Gledatelji u Šilu uživaju u prizoru natjecatelja u moru koji se pripremaju za start, a gledatelji u Crikvenici napeto iščekuju svoje favorite. Službeni završetak natjecanja je u 19:30 sati, a svečana dodjela nagrada će se održati u 20:30 sati na Gradskom plivalištu, nakon čega slijedi glazbeno-zabavni program uz nastup grupe „Groovers“. Svi ste pozvani na našu zabavu – kao sudionik maratona ili navijač.

Stotine plivača koji istovremeno osvajaju morsko plavetnilo, čamci i brodići u njihovoj pratnji, navijači s obje strane akvatorija – prizori su za pamćenje. Budite i vi dio najstarijeg plivačkog maratona na Jadranu. I ne zaboravite – još se stignete prijaviti!

Organizator 112. Plivačkoga maratona Šilo-Crikvenica je Turistička zajednica Grada Crikvenice.

Suorganizatori: PŠRD “Arbun” Crikvenica, ŠRK “Oslić” Selce, ŠRD “Lovrata” Dramalj, ŠRD “Tunera” Jadranovo, ŠRK “Čikavica” Šilo, Jedriličarsko društvo “Val”, Jedriličarski klub „Jadro“ Selce, KPA “Crikvenica”, Vaterpolo klub „Crikvenica“.

Pokrovitelji: Grad Crikvenica, TZ Kvarnera, Županijska lučka uprava Crikvenica, Lučka kapetanija ispostava Crikvenica, Županijska lučka uprava Krk, “Eko-Murvica” d.o.o.

Detaljnije informacije o 112. Plivačkome maratonu Šilo-Crikvenica možete pronaći u Propozicijama koje vam šaljemo u privitku i na web stranici www.rivieracrikvenica.com, a sve novosti redovito pratite i na Facebook stranicama Plivački maraton Šilo – Crikvenica i Crikvenica – Croatia.


Autor: TZ Grada Crikvenice Datum objave: 03.08.2022.