Autor: Hina/CroExpress

Više od pola milijuna učenika, među kojima više od 41 tisuće prvašića, sjest će danas u klupe u osnovnim i srednjim školama, a uz početak nove školske godine policija će ponovno provesti svoju tradicionalnu akciju ‘Poštujte naše znakove’.
Prvoga dana nove školske godine u klupe sjest će oko 330 tisuća osnovaca, među kojima gotovo 41 i pol tisuća prvašića, što je nešto više nego prošle školske godine.

Nastava danas počinje i za srednjoškolce, među kojima je gotovo 45 tisuća učenika prvih razreda.

Nova školska godina 2014./2105., počet će bez velikih promjena, ali u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ističu da će se, bez obzira na nedostatak novca, raditi na promjeni školskih programa s ciljem rasterećenja učenika.

U novoj školskoj godini bit će nešto promijenjen program zdravstvenoga odgoja, ali te promjene neće biti dramatične, a kako najavljuju u Ministarstvu, o kakvim će se promjenama doista raditi znat će se tijekom ovoga tjedna kada će biti poznati rezultati evaluacije toga programa koju je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Kad se, pak, radi o građanskom odgoju on će se u novoj školskoj godini predavati kao međupredmetni sadržaj.

Učenicima se ni ove godine neće zaključivati ocjene na prvome polugodištu.

Iako je nezaključivanje ocjena na polugodištu izazvalo brojne rasprave i tvrdnje da je ono dovelo do lošijeg uspjeha učenika, usporedi li se uspjeh učenika u tri prethodne školske godine počevši od 2011./2012. godine u kojoj se zadnji put ocjene zaključivalo na polugodištu, nisu utemeljene tvrdnje o lošijem uspjehu učenika.

Jedno od pitanja koje je na početku ove školske godine izazvalo dodatnu pozornost jest i hoće li učenici s posebnim potrebama ući u razred sa svojim asistentima u nastavi i to zbog promjene načina financiranja asistenata.

Od ukupnoga broja učenika u osnovnim školama je 18.816 (5,61 posto) učenika s teškoćama, a njih 14.909 (4,45 posto od ukupnoga broja osnovaca) integrirano je u redovite razredne odjele.

Policija na početku školske godine provodi akciju ‘Poštujte naše znakove’, a tijekom prvoga školskog dana policajci će djecu u razredima upozoriti na opasnosti u prometu.

Datum objave: 08.09.2014.