Predsjednik Njemačke zajednice u Hrvatskoj Vladimir Ham ocijenio je u petak u Osijeku na međunarodnom skupu „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“ da je Hrvatska jedna od predvodnika u Europi u vezi sa zakonodavstvo koje štiti nacionalne manjine.

Kako je rekao Ham, njemačka manjina koja je mala, ne može konzumirati sve što Zakon o pravima nacionalnih manjina nudi, ali naglasio je, dobro je da uživamo velika prava i veliku financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH.

U organizaciji Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj danas je počeo je 30. međunarodni skup koji se održava od 1992. i na kojemu je do sada sudjelovalo oko 250 referenata i stručnjaka iz najrazličitijih područja.

Ovogodišnjem trodnevnom skupu odazvao se 51 znanstvenik s radovima koji tematski variraju od povijesnih do stručnih tema iz područja gospodarstva, politike, medicine, odnosno jedan široki spektar tema.

“Svake godine nam dolaze i mladi znanstvenici koji pronalaze nekakve nove podatke o dodirima Nijemaca i Austrijanaca s većinskim hrvatskim stanovništvom i utjecajem jedne manjine na razvoj većinskoga društva”, rekao je Ham. Ponosan je zbog toga, jer, kako ističe, za vlastiti identitet itekako je važno otkrivati sve te skrivene priče o doprinosu Nijemaca u Hrvatskoj, kako bi osnaživali i sebe, ali i bolje prezentirali svu tu ostavštinu većinskom narodu s kojim žive.

S veseljem je naglašio da je posljednji popis stanovništva u Hrvatskoj pokazao da su njemačka i austrijska manjina među rijetkima čiji je broj porastao.

“Želim misliti da smo dijelom zaslužni i mi, kao Njemačka zajednica koja ipak brine  o identitetu i manjinskim pravima našeg naroda i da smo uspjeli dovesti do toga da se danas ljudi puno lakše izjašnjavaju Nijemcima, rekao je napominjući da u Hrvatskoj ima registrirano 3064 Nijemaca dok je broj Austrijanaca prešao brojku od 300.

Na skupu je promoviran biografski leksikon Gorana Beusa Richemberha  „Nijemci i njihovi potomci u hrvatskim krajevima“ koji se istraživanjem povijesti i osoba koje su doprinijele povijesti hrvatskoga društva, a koje su njemačkoga roda, bavi punih 30 godina.

Ovaj leksikon je omaž svima koji su u 30 godina sudjelovali u ovom našem velikom znanstvenom projektu jer je kroz njega prošlo oko 800 lijepih priča iz povijesti Njemačke i Austrijske nacionalne manjine, kazao je autor dodajući da je riječ o Nijemcima i njihovim potomcima iz Hrvatske ali i onima koji nisu bili iz Hrvatske ali su ovdje ostavili traga ili na bilo koji drugi način utjecali na razvoj hrvatskog društva.

Posebno je naglasio da je ovo prvi i jedini za sada biografski leksikon nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Ovaj simpozij doprinio je da se stvori ogromna baza podataka iz koje sam godinama crpio informacije i oblikovao 1780 biografskih jedinica, kazao je istaknuvši da se u njima spominje i mnogo više ljudi, preko 2000 biografija i još preko 2500 ljudi.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.11.2022.