Autor: Zoran Stupar

Aleksandra Medak Antolović (31) nezaposlena je magistra edukacije engleskog jezika i književnosti i geografije. Iliti, po ‘staroj’ terminologiji, profesorica engleskog jezika i književnosti i geografije. Na Svjetski dan učitelja, koji se obilježava 5. listopada svake godine, nije imala previše razloga za slavlje.

Stalan posao neuspješno traži već sedam godina, od 2007. kad je diplomirala. Poslom je obišla ‘pola Hrvatske’. Kao apsolventica je radila u jednom slavonskom selu, zatim dvije godine na Hvaru na zamjeni. Nakon toga 11 je mjeseci bila nezaposlena, ali je pozvana držati tečaj početnog engleskog za odrasle. Nakon toga posao je dobila u osnovnoj školi koju je i sama pohađala, ali, kao i dotad, na određeno. ‘Krpala’ je i dopunsku nastavu engleskog u srednjoj strukovnoj školi, u dva navrata mijenjala profesore u gimnaziji… I otišla na porodiljni. Nakon kojeg je ponovo – na birou. Posla malo ima, pa malo više nema, kaže nam.

‘Otišla bih bilo gdje gdje ima posla. Već sam se selila unutar Hrvatske, pa bih i van’. U odlasku iz zemlje je ‘sprječava’ obitelj. Sa suprugom je prije braka dogovorila da će odseliti u inozemstvo ako ne pronađu posao u Hrvatskoj. Suprug je, srećom, nedavno dobio posao na puno radno vrijeme. Sa njim i jednogodišnjim djetetom Aleksandra će uskoro preseliti na Pelješac. Tamo će joj biti nova baza za traženje posla. Nakon hrpe odbijenica i pro-forma natječaja, ne očekuje mnogo.

– Nikad ne znam hoće li se na natječaj javiti dijete poginulog branitelja, učitelj s pojačanim predmetom (koji nepravedno već godinama imaju ravnopravni status s profesorom u osnovnoj školi) i to su situacije kad se osjećam jadno i podcijenjeno – kaže nam. 
I nada se barem – sezonskom zaposlenju.


5901 na burzi 

Na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje svoje usluge nudi 5901 profesor, nastavnik i stručnjak za obrazovanje. Tu ima andragoga, vjeroučitelja, nastavnika, odgojitelja…


Borba s vjetrenjačama
Portal nastavnici.org čestitao je Svjetski dan učitelja uz fotografiju – vjetrenjača. Donkihotovska borba profesora i učitelja u borbi protiv nezaposlenosti i konstantnog smanjenja plaća nastavlja se…

Datum objave: 06.10.2014.