Dugi otok, sa nizom atraktivnih turističkih mjesta i prirodnih ljepota, pruža posjetiteljima putovanje kroz svijet tradicije i modernog načina življenja.

Za čaroban odmor ne treba vam čarobna formula. Dovoljno je rasprostrijeti zemljovide i potražiti Hrvatsku, antički Zadar i Dugi otok. Prirodoslovno, to je otok osebujnosti i kontrasta i najveći otok u skupini sjeverno-dalmatinskih otoka.

Svoje ime opravdava dužinom od oko 45 km, a širok je između 1 i 4 km, s najvišim vrhom Vela Straža (338 m). Obalu Dugog otoka prema otvorenom moru karakteriziraju oštre suprotnosti: dio koji se nalazi u Parku prirode Telašćica većinom je strm i čine ga očaravajuće litice, dok se na jugoistočnoj strani otoka mogu naći mirne uvale te pješčana plaža Sakarun. Ova otočka ljepotica idealno je mjesto za kupanje i uživanje u čistoći mora i ljepoti prirode.

Kao što je jugoistočni dio otoka zaštićen i prglašen Parkom prirode, tako je i sjeverozapadni dio Dugog otoka prepoznat kaojedno od najprivlačnijih i najzanimljivijih područja Zadarske županije te je proglašen značajnim hrvatskim krajobrazom.

Na otoku u 12. mjesta živi oko 1500 stanovnika. Cesta povezuje sva mjesta na otoku, a sa nje se pružaju veličanstveni vidici na okolne otoke. Prometno je dobro povezan s kopnom trajektima i brzim brodovima. Na otoku postoji ispostava Lučke kapetanije, nekoliko poštanskih ureda, ambulante, carinski prijelaz, uredi Turističke zajednice, te mnoštvo ugostiteljskih i ostalih uslužnih objekata. U Salima, Božavi i Velom Ratu uređena su i privezišta za brodove koja opskrbljuju vodom i strujom. U Zaglavu postoji benzinska crpka za nautičare, obavezna postaja svih zaljubljenika u brzinu. Razvijen je i izletnički turizam, a postoje i obilježene staze za trekking i biciklizam. Na području saljskog polja uređen je i teren za paint ball. Diljem otoka obilježeni su i arheološki lokaliteti kojih ima petnaestak, a upotpunjeni su info tabelama.

Dugi otok ponajprije je mjesto opuštanja i uživanja. U svakom od 12 dugootočkih mjesta tijekom ljetnih mjeseci održavaju se fešte, najčešće u ime sveca-zaštitnika mjesta, uz zvukove domaće glazbe i tradicionalna jela.

Pobornici aktivnog odmora svoju će zadovoljštinu naći u istraživanju otoka po uređenim i obilježenim pješačkim stazama ili na izletima u Park prirode Telašćica i Nacionalni park Kornati. Tijekom godine organiziraju se razne sportske manifestacije, a dostupne su i staze za planinarenje i uređeno penjalište. Također, na Dugom otoku postoji nekoliko školi ronjenja koje stoje na usluzi svima koji žele proniknuti u tajanstvene morske dubine, a čiji polaznici obilaze neke od najatraktivnijih dugootočkih ronilačkih lokacija, kao što su to podvodna špilja Brbinjšćica ili otočić Mežanj.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 21.09.2020.