Autor: IKA

Deseci tisuća ljubitelja nogometa, među kojima i mnoštvo djece, gledali su 1. rujna na rimskom olimpijskom stadionu međureligijsku nogometnu utakmicu za mir. Nogometaši – najveće nogometne zvijezde među kojima su bili Roberto Baggio, Javier Zanetti i Diego Armando Maradona, bili su pripadnici različitih vjeroispovijesti; kršćani, budisti, židovi, hinduisti, muslimani i šintoisti.
Utakmicom, koja je odigrana na poticaj pape Franje, željelo se okupiti igrače i najvijače kako bi iskazali jedinstvo i solidarnost i dali potporu miru i ukazali na snagu sporta u izgradnji mira, ističe u izvješću Radio Vatikan. Zanetti, nekadašnji kapetan argentinske reprezentacije i aktualni potpredsjednik Intera, opisao je utakmicu kao simboličku gestu koja ljudima pomaže razumijeti da je moguće graditi svijet mira, temeljen na dijalogu i poštovanju drugih.
Nekadašnje i aktualne nogometne zvijezde primio je u audijenciju papa Franjo, istaknuvši da je utakmica snažna gesta kako je moguće graditi kulturu susreta i svijet mira u kojemu vjernici različitih religija, zadržavši svoj identitet, mogu živjeti zajedno u skladu i međusobnom poštovanju. Vjere su pozvane biti sredstvo mira a nikada mržnje, rekao je Papa. Također je istaknuo da svojom igrom igrači trebaju reći ne svakoj diskriminaciji.
Događaj je ogranizirala zaklada Scholas Occurrentes i talijanska zaklada Pupi u suradnji s Papinskom akademijom društvenih znanosti. Sva dobit od utakmice, u kojoj su Zanettijevi PUPI sa 6:3 pobijedili ekipu Scholas, namijenjena je projektu koji pomaže siromašnu djecu u Buenos Airesu.

https://www.youtube.com/watch?v=Rp-4UIhvyWc

Datum objave: 02.09.2014.