Kilogram pšenice u hrvatskoj veleprodaji u travnju je bio 62 posto skuplji nego u istom lanjskom mjesecu, prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava pri Ministarstvu poljoprivrede.

Samo tri tjedna kasnije, 22. svibnja, kilogram pšenice već je bio 81 posto skuplji nego prije godinu dana i prodavao se za 2,74 kune (bez PDV-a).

Kukuruz se potkraj svibnja prodavao za 2,7 kuna po kilogramu, što je 64 posto više nego lani, a glatko brašno tipa 550 istodobno je skočilo za 55 posto.

Najnovije cijene uljarica nisu još objavljene, ali je iz travnja poznato da je ulje u godinu dana poskupjelo za 50 posto.

Nakon povećanja cijene mlijeka od najmanje 20 posto u godinu dana, u posljednjem tjednu svibnja svježi sir u hrvatskoj veleprodaji bio je prosječno skuplji 21 posto, edamer 34, a gouda čak 52 posto.

Što se tiče cijena u hrvatskim mesnicama, najviše je poskupjela junetina. Piše portal N1 Hrvatska.

U prvom tjednu lipnja juneća vratina u mesnicama prosječno se prodavala 20 posto skuplje nego prije godinu dana, dok je juneći but stajao 26 posto više. Cijene svinjske vratine s kostima istodobno je povećana za 14 posto, a svinjskog buta za 7 posto.

U godinu dana janjetina je u mesnicama poskupjela 19 posto, prema podacima Ministarstva poljoprivrede.


Autor: CroExpress Datum objave: 07.06.2022.