Ukupan iznos štete je više od pola štete koju tijekom cijele jedne prosječne godine prouzroče oluje u Njemačkoj.

Oluje koje su proteklih dana poharale Njemačku prouzročile su štetu od 1,6 milijardi eura, priopćila su u ponedjeljak osiguravajuća društva.

„Polazimo od toga oluje Ylenia i Zeynep spadaju među one oluje koje su povijesno gledano prouzročile najveću štetu“, rekao je predstavnik kompanije za procjenu osiguranja AON iz Hamburga Jan-Oliver Thofern.

Tomu treba pridodati i Antoniju, treću oluju koja u samo nekoliko dana prelazi preko Njemačke, a koja je i u ponedjeljak prijepodne uzrokovala brojne zastoje u željezničkom prometu na sjeveroistoku Njemačke.

Posljednje tri oluje su posebno pogodile srednju i sjevernu Njemačku. Dijelovi hamburške luke i u ponedjeljak se još uvijek nalaze pod vodom.

U olujama posljednjih dana život su izgubile tri osobe.

Prema prvim procjenama na oluju Ylenia otpada 500 milijuna eura šteta, na Zeynep jedna milijarda te na Antoniju 100 milijuna eura.

Ukupan iznos od 1,6 milijardi eura je više od pola štete koju tijekom cijele jedne prosječne godine prouzroče oluje u Njemačkoj.

Osiguravatelji smatraju da je šteta mogla biti i osjetno veća da su stabla već prolistala jer bi, po riječima Thoferna, zbog tzv. učinka jedra koji uzrokuju listovi još više stabala bilo oboreno.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 21.02.2022.