Autor: Hina/CroExpress

Policajci iz Njemačke, Poljske, Slovačke, Češke i Italije koji će u sljedeća dva mjeseca pomagati hrvatskim kolegama na području Splitsko-dalmatinske županije predstavljeni su danas u Policijskoj upravi, a od 15. srpnja do 15. kolovoza, kada se očekuje najviše turista, pridružit će im se, kako je rečeno, i dva policajca iz Francuske.

Riječ je o tradicionalnom pomaganju stranih policajaca u županijama duž obale Jadrana u sklopu projekta “Sigurna turistička sezona” tijekom turističke gužve, a ove će godine, kako je rečeno, u tome sudjelovati policajci iz 13 zemalja.

Voditelj odjela prevencije splitsko-dalmatinske Policijske uprave Paško Ugrina objasnio je da će strani policajci svoju službu na Jadranu obavljati u policijskoj odori države iz koje dolaze te će u ophodnje s hrvatskim kolegama, ali neće primjenjivati policijske ovlasti iz država iz kojih dolaze.

Uloga stranih policajaca jest uspostaviti što bolju komunikaciju između hrvatskih policajaca i turista te povećati osjećaj sigurnosti stranih državljana i rješavati moguće konflikte, rekao je Ugrina. Dodao je kako će strani policajci biti angažirani u ophodnjama automobilom pri nadzoru prometa na brzim cestama i autocestama te na graničnim prijelazima.

Češki policajac Darko Stanković, koji od 2008. godine dolazi pomagati hrvatskim policajcima u turističkoj sezoni, rekao je kako državljani Češke tijekom boravka na Jadranu najčešće prijavljuju ‘sitne krađe ili gubitak dokumenata, a katkad stradaju i prilikom planinarenja’.

‘Mi smo tu da im pomognemo’, dodao je Stanković. Projekt ‘Sigurna turistička sezona’, u kojem su angažirani i strani policijaci, financijski podupire i Ministarstvo turizma.

Datum objave: 03.07.2014.