Pomoćnik američkog državnog tajnika James O’Brien poručio je u petak iz Sarajeva kako SAD neće dopustiti ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti BiH, a istodobno je jasno kritizirao ponašanje nekih od ključnih političara u toj zemlji, uključujući čelnika HDZ BiH Dragana Čovića.

Taj iskusni profesionalni diplomat, koji je u State Departmentu zadužen za Europu i Euroaziju, u radnom je posjetu BiH, a u Sarajevu se sastao s članovima državnog Predsjedništva, predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto te s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom.

Nakon toga je na Fakultetu političkih znanosti održao predavanje o prioritetima američke politike prema BiH i regiji istaknuvši kako interes Washingtona za taj dio Europe ostaje trajan s ciljem očuvanja mira i potpore procesu euroatlantskih integracija. No O’Brien je iskoristio priliku i za jasnu kritiku nekih političara, uključujući čelnika HDZ BiH Dragana Čovića, spočitavajući mu da blokira izgradnju Južne plinske interkonekcije BiH s Hrvatskom jer taj projekt uvjetuje uspostavom tvrtke “koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i financijsku korist”.

“To je cinizam i protiv je javnog interesa”, izjavio je O’Brien govoreći o Čoviću.

Poručio je kako bi lideri istinski posvećeni europskoj perspektivi BiH poduzimali korake da zacijeli rane iz prošlosti i promiču pomirenje, a za Dragana Čovića je izrijekom rekao se tako ne ponaša pa stoga mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje.

O’Brien je kritike uputio i na račun čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, ukazujući na korupciju s kojom je povezana njegova supruga, a najviše zamjerki imao je na račun čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, kojega je također optužio za korupciju i osobno bogaćenje. Pritom je istaknuo i kako Washington krajnje ozbiljno tretira secesionističke prijetnje koje dolaze iz Republike Srpske.

O’Brien slovi za odličnog poznavatelja stanja u BiH jer je bio jedan od kreatora Daytonskog sporazuma kojim je 1995. okončan troipolgodišnji rat u toj zemlji.

Podsjetio je kako je još 1992. bio angažiran na istrazi ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije, a da je kao pravnik bio uključen u izradu mirovnog sporazuma iz Daytona.

BiH riskira propustiti ‘vlak’ europskih integracija

Istaknuvši kako govori kao “stari prijatelj” dodao je kako želi upozoriti na ozbiljne prijetnje koja dolazi iz same zemlje, jer BiH zbog osobnih interesa nekih političara riskira propustiti ‘vlak’ europskih integracija, što je cilj kojega SAD snažno podupiru.

“Pozivi na stvaranje novih granica ili promjenu međunarodno priznatih granica, pokušaji da se potpiruje i slavi etničko i nacionalističko nasilje, nepoštivanje ključnih institucija poput Ustavnog suda predstavljaju antidaytonsko, neustavno i opasno djelovanje. Na to ćemo odgovoriti i nećemo dopustiti da maligni akteri dijele državu”, kazao je O’Brien.

Suglasan je kako je Dayton stvorio jako kompliciranu strukturu vlasti s puno mogućnosti za blokade, pojašnjavajući kako je 1995. cilj bio izgradnja države koja će evoluirati kako bude nužno da bi bila članicom EU. No u tom procesu pridržavanje međunarodnih standarda i zakona ostaje obveza, a odstupanje od toga također će dovesti do reakcije SAD.

Aktualni ustav, kako je istaknuo, potvrđuje da je BiH jedinstvena zemlja bez prava entiteta na odcjepljenje.

“Entiteti su podčinjeni državi BiH. RS nije država i nije nikada ni bila niti ima atribute državnosti”, bio je izričit O’Brien poručivši kako RS nema nikakvo pravo potencirati međuentitetsku crtu razdavanja kao stvarnu granicu.

O’Brien je iskazao i jasnu potporu Ustavnom sudu BiH, kojega Dodik također pokušava potkopati, kao i visokom predstavniku Christianu Schmidtu i njegovu mandatu s izvršnim ovlastima nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika.

Prije imenovanja na sadašnju dužnost u State Departmentu O’Brien je bio koordinator za politiku sankcija, a u tom su razdoblju uvedene dodatne kaznene mjere čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku te su zabranom ulaska u SAD i zamrzavanjem imovine sankcionirani neki od njegovih najbližih suradnika, poput članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Sankcijama su kažnjeni i sadašnji predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Marinko Čavara iz HDZ BiH kao i bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić iz Stranke demokratske akcije (SDA). 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.02.2024.