Putujuća izložba „Tokyo Before/After“, s 80 fotografija japanskih umjetnika koje prikazuju povijesni i suvremeni Tokio, megagrad koji ima mnogo lica, otvara se 3. kolovoza u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Fotografije su podijeljene u dvije skupine – povijesne iz razdoblje od 1930-ih do 1940-ih godina prošlog stoljeća, prikazane su u kontrastu sa suvremenim djelima nastalim nakon 2010. godine.

Prije Drugog svjetskog rata Tokio je dovršavao urbani strukturni okvir suvremene metropole, a fotografi su iskoristili uznapredovalu tehničku razinu svog medija kako bi u trenutku uhvatili slike živahnog, urbanog prostora, gdje koegzistiraju tradicionalno i moderno, ali se u isto vrijeme i sukobljavaju.

Nasuprot tome, nakon 2010., Tokio obuhvaća fluidno društveno stanje ere nakon Velikog potresa u istočnom Japanu i doživljava još veću transformaciju, ciljajući prema Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. 

“Uznapredovala digitalizacija fotografske metode utječe na karakteristike fotografskog izražaja, stoga su individualnost i gledište svakog umjetnika jasniji nego ikad”, ističe se u najavi.

“Uspoređujući dvije skupine fotografija iz tih različitih razdoblja, vizure Tokija u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti izrazito se pojačavaju”, dodaje se.

Prije Hrvatske, izložba je putovala svijetom, pa je tako predstavljena u Kanadi, SAD-u, Meksiku, Brazilu, Rusiji, Njemačkoj i Omanu, a nakon Zagreba odlazi u Iran i Egipat.

Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza, a ulaz je besplatan.

Organizatori zagrebačke izložbe su Japanska fondacija, Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj i Arheološki muzej u Zagrebu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 31.07.2022.