Memorandum o razumijevanju između Hrvatske, članica europodručja i Europske komisije o početku proizvodnje eurokovanica i o pripremnim aktivnostima prije početka proizvodnje potpisan je u petak, nakon sastanka čelnika Eurogrupe u Brdu kod Kranja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke i Europske komisije.

Sporazumom se uređuju pitanja vezana uz pripremne aktivnosti za uvođenje eura, što uključuje i izradu određene količine testnih eurokovanica.

Memorandum o razumijevanju potpisali su izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

U priopćenju HNB-a stoji kako Hrvatska na temelju tog memoranduma može započeti s pripremnim aktivnostima, odnosno započeti izradu detaljnog scenarija za prelazak na euro, pripremu za distribuciju eurokovanica i povlačenje kuna i izbor nacionalne strane RH na eurokovanicama.

Isto tako, može započeti i s provedbom tehničkih priprema za zajedničku stranu eurokovanica, pripremom proizvodnog pogona za izradu eurokovanica, nabavom pločica za kovanje eurokovanica kao i nabavom i izradom alata za kovanje eurokovanica. Na kraju, slobodno može započeti i sa izradom testnih primjeraka eurokovanica te izradom eurokovanica.

– Memorandum nam omogućava da nastavimo s pripremnim aktivnostima za proizvodnju eurokovanica s hrvatskom nacionalnom stranom. Također, on označava važan korak prema ostvarenju naše namjere da sve učinimo spremnim za uvođenje eura 2023. godine, nakon odluke Vijeća EU-a. Ostajemo potpuno predani ostvarenju našeg cilja uvođenja eura”, rekao je guverner Boris Vujčić.

O potpisivanju Memoranduma izvijestila je u petak i Europska komisija. Kako se navodi u njezinu priopćenju, izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis poručio je tom prilikom da Komisija nastavlja podupirati Hrvatsku u njezinim naporima da se pridruži europodručju, što će joj zasigurno donijeti znatne prednosti.

– Međutim, prije uvođenja jedinstvene europske valute Hrvatska mora ispuniti sve kriterije iz Maastrichta i ostvariti daljnji napredak u tehničkim pripremama, dodao je Dombrovskis.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni pozdravio je odlučnost Hrvatske da se pridruži europodručju, istaknuvši da joj je ondje i mjesto, Naveo je da će Komisija nastaviti podupirati Hrvatsku u njezinim pripremama i naporima da ispuni konvergencijske kriterije.

Hrvatska još nije članica europodručja, ali kuna sudjeluje u tečajnom mehanizmu (ERM II) od 10. srpnja 2020.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju uobičajeni je pripremni korak u pristupanju članica europodručju. Zbog složenosti postupka proizvodnje eurokovanica članice koje se namjeravaju pridružiti europodručju trebaju započeti s pripremama znatno prije nego što Vijeće donese odluku o ukidanju odstupanja u pogledu njihova sudjelovanja u euru.

Takvi su memorandumi o razumijevanju ranije potpisani i sa Slovenijom, Ciprom, Maltom, Estonijom, Latvijom i Litvom, navodi se u priopćenju EK.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.09.2021.